Під Маріуполем загинуло п'ять бійців ЗСУ на цьому тижні

11.08.2017
Лише впродовж перших днів цього тижня (7-8 серпня) Україна втратила на східному фронті п’ятьох своїх захисників.
 
Усі вони загинули на маріупольському напрямку, при цьому четверо з п’яти загиблих воювали в 46-му окремому батальйоні спецпризначення ЗСУ «Донбас-Україна», який обороняє підступи до райцентру Мар’їнка Донецької області.
 
Ще один воїн загинув під час обстрілу селища Водяне: ворожа куля поцілила в живіт 21-річному бійцю батальйону «Вінниця» 59-ї бригади Костянтину Ромі.
 
Щодо загиблих 46-го батальйону, то двоє бійців — 30-річний В’ячеслав Іванушкін iз Кривого Рогу і 21-річний Володимир Зейлик iз міста Пустомити Львівської області — загинули під час виконання бойового завдання в районі Мар’їнки від куль ворожих снайперів минулого понеділка.
 
Ще двоє бійців батайльйону «Донбас-Україна» (прізвища досі не оприлюднено) загинули минулого вівторка на позиціях під час розриву міни в каналі ствола міномета 2С12 «Сані».
 
Бійці саме давали адекватну відповідь на обстріли бойовиків, але зброя підвела. Від розриву міномета поранено ще п’ятьох бійців 46-го батальйону спецпризначення.
 
Виникає питання, чому такі втрати припадають на один підрозділ в одному місці, в один період? Рiч у тiм, що бійці цього батальйону після тривалої перерви повернулися на фронт саме в Мар’їнку в перші дні серпня.
 
«Близько тижня тому на позиції під Мар’їнкою заступили бійці 46-го окремого батальйону спецпризначення ЗСУ «Донбас-Україна». Відтоді бойовики ведуть обстріл цих позицій, ховаючись за житловими будинками мирних мешканців. Навіть добре набравшись оковитої в день ВДВ, окупанти не насмілилися атакувати напряму. На прямий бій вони не виходять», — йдеться на сторінці батальйону в соцмережах.
 
Один iз колишніх командирів підрозділу В’ячеслав Власенко наступного дня після загибелі Іванушкіна та Зейлика, а також ще двох бійців від розриву міномета написав у «Фейсбуцi»: «Мар’їнка. Жорстко «відпрацювали» сепарів. Дуже жорстко. Не без своїх втрат. Тому що не довчив...». 
 
Водночас слідчі Генпрокуратури повідомили, що причиною загибелі двох і поранення ще п’ятьох військовослужбовців поблизу Мар’їнки 8 серпня могло стати неправильне поводження зі зброєю.
 
Попередня версія слідства — вибух стався внаслідок подвійного заряджання каналу ствола міномета різними військовослужбовцями двома боєприпасами.
 
Очевидно, бійцям, які тривалий час були відсутні на фронті, потрібно поступово адаптуватися до бойових дій на передовій, iнакше втрати неминучі.