Святі рукотворні: у невеличкому селі на Тернопільщині створили унікальний іконостас

09.08.2017
Святі рукотворні: у невеличкому селі на Тернопільщині створили унікальний іконостас

Унікальний тютьківський іконостас. (Фото з сайта zz.te.ua.)

Невеличке село Тютьків, що в Теребовлянському районі Тернопільщини (за 38 кілометрів від обласного центру), отримало шанс прославитись не лише на всю Україну.
 
Адже саме там, у церкві Покладення Ризи Пресвятої Богородиці, було нещодавно встановлено унікальний іконостас, тотожного якому, найімовірніше, немає більше ніде у світі.
 
Особливість його полягає в тому, що всі 18 ікон вишиті бісером, і тому неначе випромінюють живе світло, а це, в свою чергу, підсилює внутрішню ауру храму. 
 
Ідея зробити церковний іконостас незвичайним з’явилася у настоятеля церкви отця Степана Суканця приблизно два роки тому — священик розповідає, що одного разу побачив таку красу уві сні, а згодом поділився своїм задумом із прихожанами.
 
В Тютькові, як і в усіх селах Тернопільщини, вмілих вишивальниць чимало, тож жінки відразу загорілися бажанням втілити його, от тільки потрібні були спеціальні схеми.
 
Зробити такі погодився фахівець зі Львова Олег Стечкевич, відтак парафіянки взялися до роботи, долучилося навіть кілька жительок села, які зараз на заробітках за кордоном. Через півтора року унікальний іконостас був готовий.
 
На його виготовлення, за підрахунками майстринь, пішло майже півтора мільйона бісеринок.
 
Всі 18 образів виготовлені в одному стилі з дотриманням усіх церковних канонів та об’єднані в триярусний «мережевний» іконостас, що його також вирізьбив із липового дерева один із місцевих умільців. 
 
Ті, хто бачив тютьківський іконостас на власні очі, стверджують, що фотографії передають хіба половину всієї тієї краси. Тим часом сільські майстрині вже взялися за вишиття бісером «Хресної дороги».