Напередодні Євробаскету-2017 українські баскетболісти не змогли виграти жодного поєдинку

09.08.2017
Напередодні Євробаскету-2017 українські баскетболісти не змогли виграти жодного поєдинку

Після двох поразок в Італії українські баскетболісти програють і на турнірі в Греції. (Фото з сайта ФБУ.)

Після жіночого Євробаскету, на котрому наша національна збірна не змогла виправдати високих сподівань, потроху наближається час старту континентальної баскетбольної першості серед чоловіків.
 
Шосте місце, здобуте «синьо-жовтими» під проводом американського наставника Майка Фрателло на ЧЄ-2013, перетворилося для чоловічої збірної на чіткий орієнтир, у напрямі котрого хочеться бачити рух наших баскетболістів.
 
От тільки демонструвати стабільно високий результат у наших хлопців не виходить.
 
Після успіху на Євробаскеті в Словенії на українських гулліверів чекав гучний провал у Ризі, де вони, не вийшовши з групи, в підсумку, посіли 22-ге місце.
 
Попри відверто незадовільний результат, керівництво ФБУ вирішило не змінювати наставника, дозволивши Євгену Мурзіну зробити, так би мовити, повторну спробу.
 
Цьогорічний Євробаскет, який прийматиме одразу чотири країни — Ізраїль, Румунія, Туреччина та Фінляндія, для «синьо-жовтих» розпочнеться 31 серпня матчем проти потужної збірної Німеччини.
 
Поки ж підопічні Мурзіна, котрим на груповому етапі ЧЄ-2017 також доведеться позмагатися з командами Ізраїлю, Литви, Грузії та Італії, активно грають контрольні поєдинки, готуючись до боротьби у відверто складному секстеті.
 
Аби потрапити до першої четвірки у своїй «пульці» й продовжити турнірні баталії, команді Євгена Мурзіна доведеться неабияк попрацювати.
 
Можливо, для цього нашим збірникам потрібно буде стрибнути вище голови. Адже наразі, граючи товариські матчі, «синьо-жовті» не вражають.
 
Після двох поразок на Кубку Трентіно в Італії не найсильнішим колективам європейського баскетболу — збірним Голландії (65:70) та Білорусі (74:77) — програли підопічні Мурзіна й свій перший матч на турнірі в Греції.
 
І хоча головний тренер «синьо-жовтих» попередив, що його підопічні поки що не готові на максимумі грати всі 40 хвилин поєдинку, розгром від збірної Великобританії (64:86), котра також не входить до елітної когорти континентального баскетболу, змушує серйозно задуматися про перспективи наших баскетболістів у Тель-Авіві, де, власне, відбудуться всі матчі нашого секстету.
 
Не додає оптимізму відсутність у складі синьо-жовтої команди досвідченого центрового Кирила Фесенка, котрий, зазнавши травми на початковому етапі підготовки до ЧЄ, буде змушений пропустити турнір.
 
Не буде, схоже, на цьогорічному континентальному форумі в складі нашої команди й представників з НБА — Олексія Леня та Джоеля Боломбоя, хоча їхні прізвища Євген Мурзін вніс до попередньої заявки «синьо-жовтих» на Євробаскет-2017.
 
Через проблеми зі здоров’ям не приїхав до тренувального табору української збірної і знаний Сергій Гладир.
 
Натомість натуралізованому за часів Фрателло в Україні американцю Пуху Джетеру відгукнутися на пропозицію Мурзіна завадили сімейні обставини.
 
Виглядає так, що найбільш колоритною персоною в складі «синьо-жовтих» буде екс-гравець НБА, а нині центровий іспанської «Валенсії» В’ячеслав Кравцов.
 
При цьому найрезультативнішим гравцем української збірної на турнірі в Італії став захисник «Будівельника» Руслан Отверченко.
 
А в матчі проти британців кращим за набраними очками в нашій команді виявився Олександр Мішула з «Дніпра».
 
Як відзначив захисник «синьо-жовтих» Олександр Липовий, турнір у Греції має сформувати остаточну заявку на Євробаскет, тож у завершальному поєдинку на Елладі — проти Румунії — наші збірники спробують показати весь свій потенціал.