Шістьох поліцейських нагородили за звільнення заручників у львівській психлікарні

08.08.2017
Наприкінці тижня у Львові стався моторошний випадок. У львівській психлікарні пацієнт захопив у заручники кілька десятків хворих.
 
Патрульнi локалізували зловмисника та звільнили людей, утім десятеро отримали тілесні ушкодження.
 
Шiстьох iз них госпіталізовано, троє перебувають у важкому стані. Повідомлення про надзвичайну ситуацію у Франківський відділ поліції надійшло близько 19.00.
 
Один iз працівникiв психіатричної лікарні  розповів правоохоронцям про те, що в  медичному закладі пацієнт утримує заручників, погрожуючи вчинити над ними фізичну розправу. 
 
На місце події першими прибули працівники Управління патрульної поліції міста Львова.
 
Командир 2-го батальйону Роман Бліхарський прийняв рішення про штурм заблокованого приміщення. Патрульні локалізували зловмисника та звільнили заручників.
 
Під час штурму п’ятеро поліцейських отримали тілесні ушкодження.
 
«Ми почули крики про допомогу, тому прийняли рішення оперативно брати штурмом i визволяти заручників», — розповів Роман Бліхарський.
 
Зухвалим зловмисником виявився 30-річний львів’янин, який, за рішенням суду, від 2013 до 2017 року перебував у лікарні на примусовому лікуванні за вбивство батька. Він завдав загиблому 72 ножовi поранення. 
 
«Трохи більше мiсяця тому чоловік був відпущений додому, проте за клопотанням родичів сьогодні об 11.00 знову був поміщений у медичний заклад. Близько 19.00 чоловік почав поводитися неадекватно, заблокував двері у відділення, де перебувало 76 пацієнтів, пошкодив майно та розбив вікна. Склом iз розбитого вікна чоловік травмував десятьох пацієнтів, троє з яких зараз у важкому стані. Усім потерпілим лікарі надають допомогу», — повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Тарас Сабанюк.
 
Через кілька хвилин після інциденту в інтернет-мережі з’явилося відео штурму психіатричної лікарні.
 
Чути сильний моторошний крик із відділення, в якому забарикадувався зловмисник разом зі своїми заручниками.
 
Саме цей крик став вирішальним для прийняття рішення йти на штурм. Через кілька хвилин усередині відділення на відео видно закривавлених людей: у когось порізана шия, у когось — руки, а в одного чоловіка великий i глибокий поріз на спині; велика калюжа крові на підлозі.
 
На фото і відео, які опублікував депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич, також видно, що зловмисник лежить на підлозі голий у наручниках і теж стікає кров’ю. 
 
Як повідомляє прес-служба патрульної поліції, у полісменів незначні пошкодження, забої, синці, подряпини. Після надання медичної допомоги їх відпустили додому.
 
Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський учора нагородив поліціянтів, які проявили героїзм i мужність під час звільнення заручників у психіатричній лікарні м. Львова.
 
«Хотів би подякувати тим правоохоронцям, які оперативно спрацювали й виконали свої функціональні обов’язки на належному рівні. Дякую, що ви є і що ви забезпечили правопорядок», — зазначив Ростислав Замлинський.
 
За сумлінне виконання службових обов’язків, високий професіоналізм та особисту мужність і відвагу, виявлені під час усунення загрози для життя і здоров’я людей, цінними подарунками від Львівської ОДА нагороджено Станіслава Гетьмана, Назара Олеху, Володимира Смолинця, Богдана Гадомського, Юрія Тиравського, Романа Бліхарського.