В Мінагрополітики обіцяють відновити темпи видачі землі учасникам АТО до кінця року

08.08.2017
За перші місяці впровадження Стратегії раціонального використання і охорони державних сільгоспземель, яку Кабмін затвердив 7 червня, вдалося ліквідувати найбільш масштабні корупційні схеми в сфері управління держземлями.
 
«Нова стратегія не породить корупцію, і не може цього зробити, бо максимально звужує можливості для маневру у чиновника», — вважає перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк. На його думку, саме ефективністю прийнятих антикорупційних заходів обумовлена значна частина критики документа.
 
Темпи видачі земельних ділянок учасникам АТО обіцяють відновити до кінця поточного року, активізувавши земельні торги.
 
«Фактично ми створили стимули для громадськості, надавши можливість контролювати чиновників і процес безоплатної передачі земель. Думаю, всі з цим згодні. Учасники АТО не для того воювали на сході, щоб чиновники набивали собі кишені», — каже Максим Мартинюк.
 
Поточне співвідношення запитів і реального виділення землі поставило під питання ефективність використання державних земельних ресурсів.
 
Як один із кричущих прикладів у Мін­агрополітики наводять Дніпропетровську область, де з початку року на аукціонах iз продажу права оренди державної землі не було реалізовано жодного гектара, при тому що на момент прийняття Стратегії було подано заяв на безоплатне виділення землі на 52 тисячі гектарів.
 
Окремий аспект реалізації Стратегії — ставки оренди, за якими держземлі передаються в користування. Документ встановлює уніфіковані правила розпорядження землями.
 
Зокрема, ставка оренди не може падати нижче восьми відсотків від нормативної грошової оцінки.
 
Тим часом у значній частині укладених раніше договорів оренди держземель ставка оренди поки що не перевищує мінімальні три відсотки.
 
«Ми моніторимо такі договори і або ініціюємо підвищення ставки, або не продовжуємо їх. Таким чином звільняються землі для продажу права оренди на аукціоні. Я впевнений, що корупційні угоди завдяки новій Стратегії залишаться в минулому. А землі вистачить не лише учасникам АТО, а й жителям сіл, де є такі землі», — підкреслив перший заступник міністра.
 
Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 7 червня нинішнього року ухвалив Стратегію удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними, згідно з якою введено уніфіковані правила при розпорядженні землями.
 
Так, передача державних земель в оренду здійснюється винятково на аукціонах за єдиними стартовими умовами — мінімум на сім років при ставці не нижче за нормативну грошову вартiсть цієї землі, що відповідає середньому рівню оренди по галузі.
 
Також введено жорсткий розрахунковий норматив  площі землі, яка може бути передана на місцевому рівні  безоплатно: не більше ніж 25 відсотків від площі земель, що були передані в оренду на конкурентних засадах за попередній звітний період (квартал).