Захист від свавілля: які антирейдерські закони потрібні Україні

08.08.2017
Захист від свавілля: які антирейдерські закони потрібні Україні

На Кіровоградщині минулого місяця затримали цілий рейдерський загін — три десятки «бійців». (Фото twitter.com.)

Як відстояти право спокійно працювати у своєму господарстві?

Не очікуючи будь-якої миті нападу озброєних не тільки битами і рушницями, а й iз вигляду цілком юридично легітимними документами на ваше майно?

Або ж «мирних» податківців зі стосом абсурдних штрафів, здатних пустити ваше підприємство з молотка — прямісінько до кишені заздалегідь підготовлених інтриганів-конкістадорів? 

Закони для беззаконня

Недавні випадки боротьби з нахабним захопленням угідь, урожаїв і господарських територій агропідприємств показує: ті, кому ще вчора не вдавалося законним шляхом відстоювати своє майно у рейдерів, уже не надто покладаються на захист державних інституцій.
 
Воліють захищатися самостійно. Навіть зі зброєю в руках. Чи правильно це? Доки держава в особі своїх правових та силових структур не буде здатна забезпечити справедливість, багато хто вважатиме, що правильно. 
 
Певно, усвідомивши це, шляхи протидії рейдерству в аграрній галузі після небезкровних сутичок iз рейдерами почали активніше шукати народні депутати, науковці, юридичні експерти. Нарешті — разом iз громадськими радами при Мінагрополітики, Мін’юсті та Держгеокадастрі. 
 
Бо, здається, вже всім стало зрозуміло, що поширенння рейдерських захоплень в Україні не лише призводить до незаконного перерозподілу власності та активів, а й негативно позначається на інвестиційній привабливості українського бізнесу.
 
Без того не блискуча економічна ситуація в агросекторі ускладнюється не тільки зростанням внутрішньогосподарських ризиків, невизначеністю у відкриттті земельного ринку, а й частими захопленнями агрокомпаній. 
 
На думку Євгена Ковтуненка, керуючого партнера Міжнародної юридичної компанії KODEX, нинішні рейдерські захоплення здебільшого провокує мінливе законодавство щодо державної реєстрації компаній та їхнього майна.
 
«Незалежно від того, з яким типом рейдерів стикається компанія-жертва («білі», «сірі», «чорні» або «грінмейлери»), в більшості випадків має місце фальсифікація документів, що використовуються в підсумку для внесення змін у відповідному державному реєстрі. Так, маніпуляції з реєстрами мали місце при спробах захоплення впродовж 2014-2016 років СПП «Чумаки», що належить міжнародній інвестиційній групі «Юнісон», при атаці на ДП «Сантрейд», «Агросвіт».
 
Ці випадки об’єднує те, що вони були спрямовані на встановлення контролю над самими підприємствами. Завдяки діркам у нормативно-правових актах, що регулюють питання роботи державних реєстрів, даний напрямок рейдерства очевидно не припинить своє існування найближчим часом». 
 
Ще однією чутливої точкою в агробізнесі й об’єктом жадання рейдерів є сам урожай.
 
У даному випадку маніпуляції спрямовані не на роботу з державними реєстраторами, а на імітацію боргових зобов’язань в разі «білого» рейдерства і встановлення фізичного контролю над урожаєм, якщо загарбники працюють «по-чорному».
 
В останньому випадку урожай просто збирають чужою технікою і відвозять у невідомому напрямку. 

«Це кримінал»

В юридичному середовищі не перший рік ведеться суперечка про те, що може стати ефективним інструментом захисту від рейдерської атаки.
 
Як вважає Євген Ковтуненко, одним iз можливих варіантів є криміналізація дій загарбників.
 
Однак судова статистика свідчить про неефективність розслідувань випадків рейдерства. Адже із загальної маси кримінальних проваджень тільки одиниці закінчуються винесенням обвинувального вироку.
 
Чим би не закінчилася юридична дискусія, очевидною для всіх є необхідність посилення державного контролю над випадками перерозподілу власності.
 
А поки власникам агробізнесу залишається сподіватися на експертний рівень юристів, що вибудовують для них систему безпеки від рейдерських захоплень. 
 
Минулого тижня відбулося спільне засідання громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства України з представниками громадських рад Міністерства юстиції України та Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.
 
Метою заходу став аналіз поточної ситуації щодо рейдерських захоплень і темпів їх розповсюдження в аграрному секторі та напрацювання шляхів подолання негативних тенденцій.
 
Підключилися також експерти проекту USAID «Підтримка аграрного та сільського розвитку», народні депутати України, представники наукових інституцій, експертного середовища, органів державної влади, громадських організацій.
 
Обговорили, зокрема, й недоліки існуючої дуальної системи ведення Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, які призводять до корупції та рейдерства.
 
Почали обговорення можливих варіантів удосконалення систем Держгеокадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, які б дозволили унеможливити рейдерські атаки та підвищити ефективність системи захисту власності.
 
Створено робочу групу, яка до 1 вересня разом з Аграрним комітетом і депутатами парламенту підготує відповідні пропозиції про зміни до законодавства України.