«Укроборонпром» затримує зарплатню працівникам своїх підприємств: борг понад 55 мільйонів

02.08.2017
Відразу в кількох містах нашої країни спалахнули гучні скандали, пов’язані з неплатежами робітникам підприємств, що входять до структури Укроборонпрому.
 
У місті Рівне робітники Автомобільного ремонтного заводу висунули ультиматум владі: терміново погасити борги з зарплатні.
 
Така сама ситуація склалася й на Миколаївському суднозаводі імені 61-го комунара, а також на Херсонщині, де відразу три підприємства зіткнулися із труднощами фінансового характеру.
 
Як тільки проблема почала набувати масштабного характеру, керівництво Держконцерну поставили перед фактом: або робота за передоплатою, або відмова від співпраці.
 
Адже настільки зневажливе ставлення до своїх зобов’язань перед людьми у країні, де триває війна, може обернутися великою бідою.
 
«Зараз ми перейшли на співпрацю за 60-80-відсотковою передоплатою з Держконцерном «Укроборонпром», — прокоментував ситуацію директор Херсонського машинобудівного заводу Олександр Олійник. — Усі робочі моменти поступово вирішуються, ми працюємо у штатному режимі».
 
Менш оптимістично налаштовані робітники суднобудівного у Миколаєві.
 
Вони звернулися з колективним листом до Президента та уряду України, вимагаючи повернути борги із зарплати.
 
У листі озвучена інформація, що на даний час загальна сума заборгованості перед робітниками вже перевищила 55 мільйонів гривень.
 
Також наголошується на тому факті, що близько 80 відсотків усіх площ суднозаводу здано в оренду, а головні потужності стратегічно важливого підприємства ріжуть на метал та вивозять у невідомому напрямку.
 
За останні півтора року суднобудівники Миколаєва написали більше сотні подібних звернень до різних інстанцій, однак ситуація і досі залишається вкрай важкою.
 
«Таке халатне ставлення до людей можливе тільки в країнах третього світу, але ніяк не в країні, яка планує стати частиною Євросоюзу, — йдеться у листі суднобудівників. — Замість одних олігархів приходять інші олігархи, а робітники змушені голодувати».
 
Фінансові проблеми не завадили Держконцерну «Укроборонпром» увійти до ТОП-100 військово-промислових компаній світу.
 
Згідно з даними, оприлюдненими виданням Defense News, річний виторг від реалізації військової продукції за 2016 рік перевищив  мільярд доларів, що на 17 відсотків більше за показник 2015 року.
 
У світовому рейтингу оборонних компаній Державний концерн «Укроборонпром» зайняв 62-ге місце, піднявшись відразу на шість позицій угору.
 
Тобто реальність така, що при зростанні потужностей та фінансових можливостей керівництво Держконцерну чомусь вважає за можливе не проводити виплати заробленого робітникам. Залишковий принцип, як-то кажуть, у дії.