Княгиня київська: як в Угорщині вшанували День хрещення Руси-України

02.08.2017
Княгиня київська: як в Угорщині вшанували День хрещення Руси-України

Пам’ятник королю Андрашу Першому і його дружині — королеві Анастасії, дочці Ярослава Мудрого, княгині українській. (Фото автора.)

Бенедиктинське абатство — головна визначна пам’ятка півострова Тихань, що в Угорщині.
 
Сувора зовні будівля всередині вражає чудовими різьбленими дерев’яними вівтарями.
 
Не віриться, що вся ця пишність і краса відтворена з дерева. Мальовничі види на озеро Балатон заворожують і підносять.
 
А поруч з абатством — пам’ятник засновнику — королю Андрашу Першому і його дружині — королеві Анастасії, дочці Ярослава Мудрого, княгині українській.
 
У день Хрещення Руси-України сюди стікалися людські потічки українців, угорців з усіх куточків Угорщини.
 
З України прибула делегація творчих колективів Київського коледжу культури і мистецтв, народний хореографічний ансамбль «Молодощі» (художній керівник Тетяна Борисенко), ансамбль української народної музики «Будьмо» (керує заслужений артист України Микола Голючек), ансамбль народної пісні «Роксолана» (керівник — заслужена артистка України Людмила Придіус), солістки — студентка другого курсу Юнона Шевченко та викладач Ірина Бойко.
 
«Прекрасно, що є це святе місце, яке об’єднує українців, згуртовує й надихає на подальші доброчинні справи, не дозволяє забувати свою історію, її коріння, — зазначив Юрій Кравченко, президент Державного самоврядування українців Угорщини. — Українці Угорщини не залишаються осторонь проб­лем рідної землі. Вже на сьогодні оздоровлено понад 800 дітей з сімей учасників АТО за рахунок угорського уряду в кращих пансіонатах країни».
 
У 2001 році відкрито пам’ятник, уточнила Ярослава Хортяні, представник українців у парламенті Угорщини, перший заступник президента Світового конгресу українців, голова Товариства української культури в Угорщині, зауваживши: «Чого тільки вартувало нам його відкрити...» Скульптор — Богдан Корж з Ужгорода. 
 
...І полинув над Балатоном Гімн України. Молебень провів отець Дам’ян Габорій.
 
Свято продовжилося на центральній площі містечка. Не лише українці раділи святу. Талановитим артистам аплодували всі. З дівчатами й хлопцями в українських костюмах залюбки фотографувалися на згадку угорці.