Годуємо світ: Україна відправляє на зовнішні ринки все більше продуктів

01.08.2017
Цього року географія експортних поставок сільгосппродукції з України значно розширилася.  
 
Як уже повідомляла «УМ», 728 підприємств отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження.
 
На думку голови Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимира Лапи, це прийнятні результати.
 
Але відсутність налагодженого зворотного зв’язку держави з бізнесом поки що гальмує темпи розширення.
 
Українським підприємцям варто чіткіше вибудовувати пріоритети як у розрізі товарної лінійки, так і країни-призначення, щоб можна було ці комунікації відстоювати з розумінням пріоритетів. 
 
Під час «круглого столу» «Розвиток виробництва та експорту м’яса в Україні» Держпродспоживслужба повідомила останні цифри експортних досягнень вітчизняних тваринників.
 
Так, упродовж 2016-2017 років вдалося відкрити та відновити експорт до країн ЄС (молочні продукти), КНР (молочні продукти, яловичина), Ізраїлю (столове яйце, корми для домашніх тварин), Об’єднаних Арабських Еміратів (м’ясо птиці та продукти з нього, яловичина, м’ясо овець та продукти з нього), Королівства Саудівська Аравія (м’ясо птиці та продукти з нього), Єгипту (яловичина), Гонконгу (столове яйце), Чорногорії (м’ясо птиці, мед), Сербії (м’ясо птиці), Боснії та Герцеговини (м’ясо птиці), Лівану і Танзанії (м’ясо птиці та продукти з нього).
 
На сьогодні Україна може здійснювати експорт продукції до країн-членів ЄС із 281 українського підприємства. З яких 100 підприємств — виробники харчової продукції.
 
Зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу в першому півріччі 2017 року досяг $10,9 млрд. (25,2 відсотка від усього зовнішньоторговельного обігу).
 
Загалом же експорт аграрної продукції за вказаний період стпновить $8,77 млрд., або 42,5 відсотка від загального експорту України, імпорт — $ 2,13 млрд., або 9,4% від загального імпорту України, позитивне сальдо — $6,64 млрд.
 
Аграрний експорт порівняно з аналогічним періодом зріс на 28%, або на 1 919,5 млн. дол.
 
У топ-п’ятірку ключових країн, до яких експортувалась українська аграрна продукція, входять Індія ($ 1,034 млрд.), Єгипет ($ 862,05 млн.), Нідерланди ($ 588,5 млн.), Іспанія ($ 584,3 млн.) та Туреччина ($485,2 млн.).
 
Три найвагомішi товарні групи в аграрному експорті — зернові культури (37,8 відсотка), олія (27,9 відсотка) та насіння олійних культур (8 відсотків).
 
Але спостерігається збільшення частки переробленої харчової продукції та певних нішевих продуктів у загальному експорті.
 
В першу чергу — за рахунок продукції птахівництва та овочівництва.
 
Право експорту продуктів харчування тваринного походження цьогоріч отримало 61 українське підприємство.
 
Більше третини (36,4 відсотка) поставок iдуть у ЄС, більше 16 відсотків — у країни Азії та 14 відсотків — усе ще до Росії.