Дві молитви за Україну: У Києві продовжать святкування з нагоди Хрещення Руси-України

28.07.2017
Сьогодні православний світ вшановує пам’ять Святого Рівноапостольного князя Володимира та приурочений до нього День Хрещення Руси-України.
 
За традицією, у цей день Українська Православна церква організовує велелюдні Хресні ходи та молебні біля пам’ятника Володимиру-Хрестителю на Володимирській гірці.
 
А за іншою традицією, щоб не було ексцесів, таких акцій у столиці виявляється дві.
 
Сьогодні ювілейний, десятий, Всеукраїнський Хресний хід УПЦ Київського патріархату очолить особисто Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України  Філарет, якому цього року виповнилося 88 років.
 
Розпочнеться він близько 11:30 від Володимирського собору та пройде центром Києва, через бульвар Тараса Шевченка, Володимирську вулицю, Михайлівську площу, а звідти — через Трьохсвятительську вулицю до Володимирської гірки.
 
Як повідомила прес-служба УПЦ КП, у ході візьмуть участь учасники бойових дій на сході України, військові священики та волонтери.
 
А напередодні аналогічний Хресний хід провела УПЦ МП.
 
Розпочався він з молебня на Володимирській гірці, а звідти колона вірян на чолі з очільником митрополитом Онуфрієм через вулицю Грушевського та Мазепи вирушила до Києво-Печерської лаври, де святкування продовжилися до ночі.
 
На відміну від минулорічної, цього разу обійшлося практично без ексцесів, хоча заходи безпеки були так само посиленими: рамки та металошукачі на вході, перекриття руху, збільшена кількість правоохоронців у центрі столиці.
 
До речі, напередодні святкування пам’ятник Володимиру-Хрестителю таки відмили від червоної фарби, якою вандали облили монумент іще навесні.
 
Обидва Хресні ходи проголошували, що головним їхнім прагненням була молитва за мир і спокій в Україні.
 
Утім, попри спільність молитви, відчувалася і принципова розбіжність: якщо УПЦ МП вважало, що все в Божих руках, то для вірян УПЦ КП більш характерною була б українська приказка: «На Бога надійся, та й сам не дрімай».
 
Це відчувалося і за складом учасників ходи, і за загальним настроєм святкового велелюддя.