З кожним роком все менше: окупований Крим несе шалені збитки через відсутність туристів

26.07.2017
З кожним роком все менше: окупований Крим несе шалені збитки через відсутність туристів

«Путін, ввези туристів!» (Фото з сайта kp.ru.)

Подолати незаконну ді­яльність шулерів на КПП «Чонгар» зуміли активісти батальйону «Аскер» разом iз бійцями Бердянського прикордонного загону Державної прикордонної служби України.
 
Черги на адміністративному кордоні з півостровом штучно створювали шахраї з метою наживи.
 
Торгівля автомобільним місцем у такому ланцюжку приносила аферистам від 1000 гривень до 300 доларів залежно від марки автомобіля та платоспроможності клієнта.
 
— Таксисти, що працюють на бізнесмена Норайа Габрієляна, створювали своїми автомобілями штучні черги, а за можливість зайняти їхнє місце та швидше дістатися до Криму брали великі гроші, — розповіли активісти громадської організації «Громадянська блокада Криму». — Позбавити людей від такого «сприяння» допомогли спеціальні пронумеровані талони з мокрою печаткою. Тепер проїзд в обидві сторони абсолютно вільний, ніякого стовпотворіння на кордоні не спостерігається.
 
До втручання прикордонників люди стояли у чергах перед КПП «Чонгар» у середньому по 13 годин.
 
Лише за кілька днів кордон iз Кримом перетнули близько 24,5 тисячі осіб.
 
Окупаційні служби свідомо пропускали не більше 10 автомобілів за годину, щоб створити для потенційних туристів ілюзію затребуваності курортного півострова.
 
І це тоді, коли мешканці Криму навіть просили Путіна «ввезти туристів» — бо мало вiдпочивальникiв.
 
А черги на КПП «Чонгар» та «Каланчак» росли як на дріжджах, починаючи з травня.
 
Кілометрові затори на кордоні стали предметом гордості окупаційної влади півострова, мовляв, тягнуться люди до Криму.
 
Але, як тільки аферу було розкрито, відкрилася неприваблива реальна картина: порожні пляжі та пансіонати, збіднілі через відсутність туристів мешканці Криму, а також розбиті дороги та шалені ціни на продукти.
 
— Якщо аналізувати номери машин людей, які зараз їдуть до Криму, то до абсолютних лідерів потрапляють мешканці Херсонської області, — розповів журналіст «РІА новини» Євген Котенко. — Друге почесне місце посіли люди з південного сходу України, а ось машин iз російськими номерами не видно. З усього цього можна зробити висновок, що їдуть до окупованого Криму, в основному, з метою комерції або відвідування родичів, але не для відпочинку.
 
Провальний сезон на пів­острові завдає колосальних збитків туристичному бізнесу мешканців півострова.
 
Держприкордонслужба України поінформувала, що кількість приїжджаючих з України на пів­острів громадян помітно зменшилася.
 
За червень-липень 2017 року кількість людей, які перетинали адміністративний кордон iз Кримом в обох напрямках, знизилася на 13% навіть у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
 
Кількість транспортних засобів зменшилася, відповідно, на 23%.
 
Четвертий туристичний несезон в окупованому Криму приніс збитків на 250 млн. доларів.