Розширюючи горизонти: команди Першої ліги почали сезон із претензіями на еліту

26.07.2017
Розширюючи горизонти: команди Першої ліги почали сезон із претензіями на еліту

У нинішньому сезоні одразу три колективи Першої ліги, теоретично, матимуть змогу підвищитися в класі. (Фото з сайта desna.football.)

Разом з елітним дивізіоном у новий сезон вступили і команди Першої ліги, для котрих у новому розіграші відчутно ширше відкриваються турнірні горизонти.
 
Задля пожвавлення нечемпіонської інтриги в елітному дивізіоні країни ФФУ змінило регламент міжлігового переходу.
 
Так, по закінченні чемпіонатів у вищому та першому дивізіонах напряму до УПЛ вирушить чемпіон Д-І.
 
Клуби ж, які посядуть у ньому друге та третє місця, зіграють по два матчі «плей-оф» за вихід до Прем’єр-ліги проти суперників з елітного дивізіону, які посядуть десяте та одинадцяте місця, відповідно.
 
Нагадаємо, що цього літа Першу лігу покинуло п’ять команд: «Іллічівець» (після зміни назви — «Маріуполь») і «Верес» вирушили до УПЛ, а «Буковина», «Скала» та «Тернопіль», навпаки, опустилися до нижчого дивізіону.
 
Водночас із Прем’єр-ліги крок донизу зробила луцька «Волинь». Натомість турнірний ліфт нагору, в Першу лігу, підняв «Жемчужину», «Рух», «Кремінь» та «Балкани».
 
Цікаво, що останні поступилися в перехідних між Д-І та Д-ІІ іграх «Сумам», проте у зв’язку з переведенням «Дніпра» відразу до Другої ліги отримали шанс стартувати в Першій.
 
Варто зазначити, з вісімнадцяти команд, які почали новий сезон у Першій лізі, три з них свого часу вигравали дивізіон: «Волинь», «Нафтовик» і «Миколаїв». 
 
Оновлений склад команд Першої ліги вже встиг відіграти два тури, в результаті яких на горі турнірної таблиці встановилося «тривладдя»: «Геліос», «Інгулець» та «Полтава» здобули максимальну кількість залікових пунктів.
 
Цікаво, що до старту першості жоден із цих колективів не входив до числа головних фаворитів змагань.
 
Утім не виключено, що після історії з віце-чемпіоном попереднього розіграшу в Першій лізі — чернігівською «Десною», котру через начебто непрозору бухгалтерію ФФУ не пустила до Прем’єр-ліги, — далеко не всі колективи дивізіону тепер прагнутимуть досягнути найвищих турнірних висот.
 
Приміром, у «Миколаєві» знають, що навіть якщо їхня команда виграє Д-І, атестаційний комітет їй усе одно не дозволить підвищитися в класі.
 
Розглядаючи претендентів на найвищі місця, варто звернути увагу на «Рух» із Вінників та ковалівський «Колос», які в останні роки демонструють неймовірно стрімкий прогрес. Не так давно обидві команди змагалися серед аматорів.
 
Сьогодні ж вони, володіючи непоганими фінансовими ресурсами, демонструють високі амбіції.
 
Хоча, здається, в питанні реальних претендентів на підвищення в класі найбільше уваги заслуговують амбітні клуби Першої ліги, в історії яких уже є досвід виступів у УПЛ.
 
Йдеться, звісно, про київські «Арсенал» та «Оболонь-Бровар», які після юридичного перезапуску навряд чи полишили надії повернутися до футбольної еліти країни.
 
У цьому контексті не слід списувати з рахунків і новоспеченого учасника Д-І — луцьку «Волинь».
 
Хоча обставини (у першу чергу, фінансові) не надто сприятимуть її швидкому поверненню на попередні рубежі.
 
Зауважимо, що в стартовому турі лучани — до слова, вже без Віталія Кварцяного на тренерському містку — в гостях поступилися «Десні», для якої, думається, справою принципу має стати максимально успішний виступ у поточному чемпіонаті.
 
Примітно, що гостей з Волині чернігівські футболісти приймали не на оновленому домашньому стадіоні, котрий начебто вже мав би бути готовим до можливого старту УПЛ, а на столичній «Оболонь-Арені», де в минулому сезоні також грала «Десна».
 
Певно, після невдалого проходження «елітної» атестації в чернігівському клубі вирішили не форсувати ситуацію із завершальною фазою реконструкції футбольної інфраструктури міста. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Перша ліга. 2-й тур. «Рух» — «Гірник-Спорт» — 2:3, «Оболонь-Бровар» — «Черкаський Дніпро» — 1:0, «Волинь» — «Балкани» — 0:0, «Геліос» — «Авангард» — 3:1, «Полтава» — «Десна» — 2:1, «Колос» — «Суми» — 1:1, «Кремінь» — «Нафтовик-Укрнафта» — 0:2, «Миколаїв» — «Арсенал-Київ» — 2:3, «Інгулець» — «Жемчужина» — 1:0. 1-й тур. «Жемчужина» — «Миколаїв» — 2:1, «Арсенал-Київ» — «Оболонь-Бровар» — 1:1, «Нафтовик-Укрнафта» — «Суми» — 0:1, «Черкаський Дніпро» — «Кремінь» — 3:2, «Балкани» — «Геліос» — 0:2, «Рух» — «Колос» — 1:0, «Авангард» — «Інгулець» — 0:3, «Десна» — «Волинь» — 1:0, «Гірник-Спорт» — «Полтава» — 0:1.
Лідери: «Геліос», «Інгулець», «Полтава» — 6, «Арсенал», «Оболонь-Бровар», «Суми» — 4.