Довгоочікувані нагроди: українці вперше за 10 років повернуться з «водного» ЧС із медалями

26.07.2017
Довгоочікувані нагроди: українці вперше за 10 років повернуться з «водного» ЧС із медалями

Спринтер Андрій Говоров приніс Україні першу за десять років медаль чемпіонатів світу з плавання. (Фото з сайта xsport.ua.)

На чемпіонаті світу з водних видів спорту-2017, який стрімко рухається до фінішу, українські спортсмени продовжують приємно дивувати своїх прихильників.
 
Спочатку сенсаційну «бронзу» здобув дует стрибунів у воду Кваша/Колодій, потім із рекордним медальним ужинком (шість подіумів) та історичним «сріблом» завершили виступи наші грації, а в понеділок — коли настала черга плавців — третім на дистанції 50 метрів батерфляєм фінішував Андрій Говоров.
 
Медалей світових форумів на «довгій воді» від майстрів синіх доріжок чекали довго — аж десять років: останніми представниками України, які піднімалися на п’єдестал планетарного турніру до Говорова, були наші брасисти Олег Лісогор («золото» ЧС-2007 на 50 м) та Анна Хлистунова («бронза» на 100 м).
 
Після того ж, як екс-рекордсмен світу та його не менш титуловані колеги по збірній (Андрій Сердінов, Денис Силантьєв, Яна Клочкова та Анна Хлистунова) пішли з великого спорту, у вітчизняному плаванні настала криза, адже резервів, які б одразу замінили зірок, тоді не було. 
 
Надію на повернення до еліти подарували все той же Говоров та Дарина Зевіна, котрі стали тріумфаторами літніх юнацьких Олімпійських ігор-2010.
 
Андрія, який спеціалізується на спринтерських дистанціях (50 м вільним стилем та батерфляєм), відразу прозвали «новим Лісогором», а Зевіну розглядали як потенційну заміну Клочковій.
 
Утім перехід з юнацького плавання до дорослого був для них не таким легким.
 
Говоров за цей час устиг виграти купу медалей на «короткій воді», «брав» нагороди на ЧЄ у «класичному» басейні, але до дебютної «бронзи» чемпіонату світу йшов сім років. 
 
Чекали від новоспеченого призера Будапешта-2017 п’єдесталу і на Олімпіаді, проте у Лондоні-2012 молодий дніпрянин зупинився за крок від фіналу.
 
Готуючись уже до Ріо-2016, Андрій та його тренер — Костянтин Карташов — вирішили повністю змінити систему тренувань: відмовились від зборів у складі збірної та почали співпрацю з бразильським фахівцем Аріелсоном Соарешем да Сілвою.
 
Через короткий час це дало позитивний ефект: Говоров значно покращив свої результати та виграв чемпіонат Європи, але до медалі на Іграх трохи не вистачило — прикре п’яте місце у фіналі 50-метрівки вільним стилем.
 
А тепер, після довгоочікуваної «бронзи» ЧС на неолімпійському «батерфляї», на спортсмена, сподіваємось, уже не тиснутиме «багаж» попередніх невдач.
 
Цікаво, що сам плавець залишився незадоволений результатом:
 
«Я б не сказав, що задоволений, адже їхав сюди перемагати. Мав шанси взяти «золото», але, на жаль, мої рухи не були ідеальними», — сказав засмучений Говоров, який, зауважимо, до фінального спринту батерфляєм пробився з найкращим часом.
 
Що ж стосується Зевіної, то 22-річна киянка також має кілька перемог на «короткій воді», класичне «срібло» ЧЄ, але на світових форумах і Олімпіадах їй не щастить — два четвертих місця на ЧС-2011 та ЧС-2013 і дев’ята сходинка у Ріо-2016 (усе — на 200 м на спині).
 
Невдало Дарина стартувала і в Будапешті, показавши лише 14-й результат у півфіналі стометрівки. Але на удвічі довшій дистанції вона має більше шансів на успіх.
 
Перші дні змагань з плавання на «Акватик-2017» принесли Україні не лише першу медаль за десять років, а й чітко вказали на зіркове майбутнє нашого плавання. 
 
Уперше голосно про себе 18-річний Андрій Хлопцов заявив на Європейських іграх-2015 у Баку, де виграв 50 м батерфляєм.
 
На цій же дистанції на дорослому ЧС-2017 в Будапешті він несподівано прорвався до вісімки найсильніших, побивши при цьому юнацький світовий рекорд.
 
Не виключено, що саме його конкурентна присутність у фіналі стала медальним стимулом для «ветерана» Говорова. Сам же Хлопцов у заключному запливі фінішував сьомим.