Утретє чемпіонка світу: Харлан тріумфально повернулась на фехтувальну доріжку

25.07.2017
Утретє чемпіонка світу: Харлан тріумфально повернулась на фехтувальну доріжку

На турнірі в Лейпцигу шаблістка Ольга Харлан (друга ліворуч) завоювала третє індивідуальне золото чемпіонатів світу. (Фото з сайта fie.org.)

На перший після Олімпіади-2016 планетарний турнір — чемпіонат світу, який днями стартував у німецькому Лейпцигу — українська збірна фехтувальників, здавалось, вирушала не в найкращому настрої: лише одна медаль на червневому континентальному форумі («бронза» команди шпажистів).
 
Головного болю тренерам додавали і відсутність шпажистки Яни Шемякіної (чемпіонка Ігор-2012 взяла паузу у кар’єрі) та проблеми зі здоров’ям Ольги Харлан (титулована спортсменка дев’ять місяців відновлювалась після травми плеча, лише в травні повернувшись на доріжку).
 
Утім вже перші дні ЧС-2017 показали, що Харлан перебуває у чудовій формі, а Шемякіну є ким замінити.
 
Легкість, з якою Ольга перемагала супер­ниць на шляху до фіналу, продемонструвала готовність шаблістки пройти ще один олімпійський цикл, а сутичка за «золото» проти представниці Тунісу Аззи Бесбес (15:5) стала чи не найкращим поєдинком у кар’єрі 26-річної миколаївки.
 
Зазначимо, що Харлан завоювала вже третю золоту медаль чемпіонатів світу в індивідуальних змаганнях — до цього українка вигравала турніри такого рангу в 2013—2014 роках.
 
Маючи, окрім планетарних нагород іще й чималу «олімпійську колекцію» («золото» та «срібло» в командній першості та дві особисті «бронзи»), титулована фехтувальниця могла б уже думати про завершення кар’єри, але зупинятися Ольга, схоже, не збирається. 
 
«Я дуже щаслива, адже було важливо добре виступити тут після травми. Ця перемога — ще один важливий крок на шляху до моєї мрії: індивідуального олімпійського «золота», — сказала після тріумфу спортсменка. 
 
Має шанс Харлан оформити в Лейпцигу і «золотий дубль» — уже сьогодні стартують змагання в командній шаблі.
 
Партнерками нашого лідера будуть Ольга Жовнір, Олена Прокуда та Юлія Бакастова. 
 
Ще одну нагороду — «бронзу» — в скарбничку української збірної поклала шпажистка Олена Кривицька.
 
Приємно, що на шляху до подіуму 30-річна спортсменка створила кілька сенсацій: спочатку в 1/8 фіналу вибила першу сіяну, китаянку Сун Івень (15:13), а потім у чвертьфіналі здолала росіянку Тетяну Логунову — 15:11.
 
Це, до речі, перша особиста медаль чемпіонатів світу в кар’єрі Кривицької.
 
«Дуже рада своїй медалі. Нарешті довгі роки тренувань принесли бажаний результат», — поділилася емоціями після церемонії нагородження новоспечена призерка.
 
Може Олена розраховувати на п’єдестал і у командній шпазі — сьогодні ввечері українки спробують захистити «бронзу» попереднього ЧС.
 
Чекали високих місць і від лідера чоловічої збірної — Богдана Нікішина, котрий замикає «топ-10» шпажистів світу, але зачепитись за медаль йому не вдалося — виліту в 1/8 фіналу від майбутнього чемпіона, угорця Андраша Редлі (3:6).
 
Щоправда, виправитися досвідчений фехтувальник може у команді — разом із Максимом Хворостом, Анатолієм Гереєм та Дмитром Карюченком Нікішин вигравав «золото» ЧС-2015, на недавньому континентальному форумі українська четвірка в оновленому складі (Карюченка замінив Володимир Станкевич) стала другою, а на Іграх-2016 у Ріо фінішувала за крок від подіуму.
 
Отже, Україна за перші дні змагань у Лейпцигу здобула дві медалі та ділить третє місце у загальному заліку з угорцями, а лідирують — росіяни (три «золота» і одна «бронза») та італійці (одне «золото», одне «срібло» і три «бронзи»).
 
Нагадаємо, на попередньому чемпіонаті світу, який приймала Москва, «синьо-жовті» завоювала три нагороди (одне «золото», одне «срібло» та одну «бронзу») і стала третьою у медальному рейтингу.