«Локомотив» через проблеми з грошима припиняє виступи в Екстра-лізі

21.07.2017
«Локомотив» через проблеми з грошима припиняє виступи в Екстра-лізі

Після десяти успішних сезонів в Екстра-лізі МФК «Локомотив» залишає еліту. (Фото з сайта mfk-lokomotiv.com.ua.)

Черговою жертвою серйозної фінансової кризи, від якої вже не один рік потерпає український спорт, став футзальний клуб «Локомотив» — днями харків’яни заявили, що не гратимуть у наступному розіграші Екстра-ліги. 
 
«Через непросту фінансову ситуацію МФК «Локомотив» вирішив відмовитись від участі в Екстра-лізі сезону 2017\2018.
 
З першого липня усі гравці отримали статус вільних агентів», — повідомляє офіційний сайт «залізничників».
 
Нагадаємо, «Локо» — одна з найбільш титулованих вітчизняних команд: він тричі поспіль «брав» «золото» чемпіонату (2013—2015), тричі вигравав Кубок (2009, 2016—2017) і чотири рази — Суперкубок (2013—2016).
 
Власне, чутки про можливе зникнення з футзальної карти України триразового чемпіона з’явились місяць тому.
 
Основна причина проблем — дефіцит коштів, який не дозволяє утримувати команду на високому рівні та боротися за медалі першості.
 
Цю інформацію згодом підтвердив і віце-президент клубу Павло Некрасов, щоправда, наголосив — «Локо» не помирає і сподівається пережити скрутні часи у Першій лізі:
 
«Чи заявиться «Локомотив» у Першу лігу? Конкретно про це говорити рано, але ми шукаємо можливість грати у турнірах під егідою АФУ. Уся клубна інфраструктура залишається у нашому розпорядженні, тому будемо намагатись працювати у повноцінному режимі, займатися з дітьми — і, можливо, вже через рік повернемося в еліту».
 
Для багатьох уболівальників звістка про кризу «Локомотива» стала несподіванкою, утім, як сказав в інтерв’ю сайту Sport Arena вже екс-тренер «залізничників» Євген Ривкін, така ситуація «назрівала»:
 
«Про справжні причини того, що сталося, думаю, краще запитати у президента клубу. Я ж можу лише оцінювати фактори, які стосуються робочого процесу — нам у кілька разів «урізали» фінансування ще перед минулим сезоном. Коли ж цього літа практично всі гравці за три дні визначились з новими командами, я зрозумів — Екстра-ліги у Харкові вже не буде».
 
Так, із «Локо» в чемпіонати інших країн уже переїхали брати Олександр («Вітен», Білорусь) та Дмитро («Економаце», Сербія) Сорокіни, Микола Білоцерківець («Норильський нікель», Росія), Дмитро Бондар («Актобе», Казахстан), Ярослав Лебідь та Євген Сірий (обидва — «Прогрес», Росія).
 
Ще однією причиною проблем «червоно-білих»  ЗМІ називають позицію їхнього головного спонсора — Укрзалізниці, яка, нагадаємо, в серпні 2016-го відмовилась фінансувати волейбольний клуб «Локомотив», оголосивши курс на позбавлення компанії від непрофільних активів.
 
Не виключено, що таке рішення прийняли й щодо інших представників «Південної залізниці».
 
Попри заяви про припинення існування, втрату лідерів та відмову від участі у Кубку Європейської конфедерації, волейбольна команда все ж залишилася «на плаву» і потім навіть виграла «золото» національної першості — 17-те за ліком. Чи вдасться відродитися футзальному клубу — поки неясно.   
 
А новий сезон в Екстра-лізі стартує 16-го вересня. Регламент чемпіонату 2017\2018, у порівнянні з попередніми роками, не змінився — регулярна частина та етап «плей-оф».
 
При цьому чвертьфінальні, півфінальні та фінальні серії «на виліт» будуть проходити до трьох перемог однієї з команд.
 
Вирішальні ж матчі Кубка, як і раніше, зіграють у форматі «Фіналу чотирьох».
 
Відзначимо, що переможцем минулого розіграшу ЧУ, лише другий сезон змагаючись у екстралізі, несподівано став херсонський «Продексім», який у «золотій» серії переграв тріумфатора позаминулої першості, — львівську «Енергію».