Гра не на публіку: на що очікувати футбольним шанувальникам у новому чемпіонаті України

21.07.2017
Гра не на публіку: на що очікувати футбольним шанувальникам у новому чемпіонаті України

Після поразки в Суперкубку «Динамо» під керівництвом Олександра Хацкевича на порожньому клубному стадіоні мінімально переграло «Чорноморець». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Входячи разом iз командами елітного дивізіону в новий сезон, вітчизняні шанувальники футболу намагаються активно спрогнозувати, яким буде новий чемпіонат України.
 
Після останніх кількох розіграшів, упродовж яких спостерігалося стрімке падіння рівня турніру, у футбольних фанатів відчутно зріс запит на якісний футбол.
 
Перший тур ЧУ та, певною мірою, поєдинок за Суперкубок став для вітчизняного футбольного бомонду своєрідним тестом на якість.
 
Звісно, за одним лише туром глибоких висновків і не зробити, утім перша інформація для роздумів таки з’явилася.
 
Для тієї армії футбольних уболівальників, які кажуть, що в новому сезоні нічого не зміниться, а «Шахтар» і надалі безроздільно домінуватиме на внутрішній арені, розгромний успіх «гірників» у Полтаві став першим підтвердженням їхньої думки.
 
Забивши у ворота підопічних Василя Сачка три «сухі» м’ячі й здобувши на старті першості найпереконливішу з усіх її учасників перемогу, чинний чемпіон рішуче взяв курс на здобуття 11-го комплекту національного «золота».
 
Виглядає цілком закономірно, що на матчі в Полтаві зібралася найбільша аудиторія першого туру ЧУ-2017/2018 — 11 тисяч глядачів. 
 
Водночас на матчі основного опонента донеччан у чемпіонській боротьбі — «Динамо», котре в столиці приймало «Чорноморець», стадіон був узагалі порожнім.
 
В умовах нульової вболівальницької уваги «біло-сині» спромоглися лише на мінімальну звитягу над «моряками», притому що грав суперник і в меншості, й під суддівським пресом.
 
Слова про те, що за порожніх трибун грається зовсім не так, як за аншлагу, доводилося чути не раз, зокрема й від футболістів «Динамо».
 
Останнім часом «біло-сині» із завидною регулярністю змушені грати без уболівальників, відповідаючи таким чином за неналежну поведінку своїх безвідповідальних фанів.
 
Пригадується, як двічі за фанатські витівки динамівців карало УЄФА, коли забороняло доступ глядачам на НСК «Олімпійський» на матчі «біло-синіх» в ЛЄ з «Актобе» та в ЛЧ — проти «Маккабі».
 
Нині аналогічний штраф динамівці отримали від ФФУ, котре приписало столичним футболістам провести поєдинок першого туру ЧУ-2017/2018 проти «Чорноморця» за порожніх трибун.
 
Таке рішення контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ стало відповіддю на дії динамівських ультрас, які під час поєдинку «Динамо» — «Шахтар», що відбувся в попередньому розіграші ЧУ, дозволили собі відверті прояви нацизму, на які звернули увагу навіть поважні європейські ЗМІ.
 
Матч проти «моряків» підопічні Олександра Хацкевича проводили на клубній арені в Маріїнському парку, поступившись, так би мовити, місцем на НСК «Олімпійський», який в останні роки вважається домашньою ареною «біло-синіх», популярному рок-гурту Depeche Mode, виступ котрого в Києві збiгся зі стартом динамівців у новій національній першості.
 
Утім, з огляду на відвідуваність останніх домашніх поєдинків «Динамо» в минулому розіграші, необхідність фрахтувати величезний «Олімпійський» клубом узагалі виглядає не зовсім зрозумілою.
 
Власне, за винятком зустрічей iз «гірниками», домашні поєдинки «біло-синіх» у більшості випадків збирали не більше десяти тисяч глядачів, яких загалом iз легкістю може прийняти й стадіон «Динамо».
 
До слова, на клубній динамівській арені нині активно готуються до прийому фіналу жіночої Ліги чемпіонів-2018, тож оновлена інфраструктура могла б гостинно приймати й глядачів у рамках чемпіонату України. 
 
Одна прикрість — на стадіоні «Динамо» імені В. Лобановського й досі немає даху, відтак НСК «Олімпійський» у плані глядацького магнетизму має беззаперечну перевагу.
 
Інша справа, що наявність даху над головою має для палких футбольних уболівальників відверто другорядне значення.
 
Із кожним роком дивитися на динамівські «муки» в ЧУ бажає все менше й менше глядачів.
 
А в умовах, які аж ніяк не сприяють зростанню рівня вітчизняного чемпіонату, сподіватися, що динамівці знайдуть внутрішню мотивацію для змістовного чи пак душевного, футболу, здається, марно.
 
Факт, що «Сталь» — колектив, який у міжсезоння перебував у напіврозібраному стані, переграв на старті сезону бронзового призера минулого ЧУ, виглядає не надто обнадійливим у плані росту загального рівня у першості.
 
Відтак зрозуміти, за рахунок чого учасники 27-ї за ліком елітної першості планують привертати до себе увагу глядачів, нині важко.
 
Минулий чемпіонат назвати сповненим інтриги було складно. І нині мало що свідчить про зміну вектора.
 
Як підтвердження — слова знаного в минулому форварда збірної України Андрія Вороніна, котрий каже, що український футбол повернувся на 20 років назад.
 
Не виключено, що на перше місце у поточному чемпіонаті знову вийде не ігрове, а житейське питання, головним героєм котрого стане «Сталь» iз Кам’янського.
 
Керівництво проблемного клубу начебто пообіцяло ФФУ та ПЛ не зніматися з розіграшу.
 
Гостьова перемога над «Зорею» додала оптимізму, проте трохи здивувала інформація про те, що керівництво «сталеварів» планує змінити прописку свого офісу, розглядаючи для цього можливості столичного регіону.
 
Утім прес-служба УПЛ повідомляє, що поспішати з висновками не варто.
 
І зовсім не факт, що свої домашні матчі «Сталь» гратиме не на «Метеорі» в Дніпрі, а в Києві — на стадіоні імені В. Банникова. Що ж, далі буде, адже футбольний сезон в Україні лише починається. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Заключні поєдинки 1-го туру. «Динамо» — «Чорноморець» — 2:1 (Шепелєв, 22; Ярмоленко, 42 — Хобленко, 13; вилучення: Каплієнко, 76 («Ч»)); «Ворскла» — «Шахтар» — 0:3 (Ферейра, 27; Марлос, 66; Патрік, 93).
 

КАЛЕНДАР

XXVII чемпіонат України з футболу
1-й тур
«Карпати» — «Зірка» — 1:1
«Ворскла» — «Шахтар» — 0:3
«Динамо» — «Чорноморець» — 2:1
«Зоря» — «Сталь» — 0:1
«Маріуполь» — «Верес» — 0:0
«Олександрія» — «Олімпік» — 0:2
 
2-й тур 
(базовий день — 22 липня)
«Карпати» — «Ворскла»
«Верес» — «Олександрія»
«Зоря» — «Маріуполь»
«Чорноморець» — «Сталь»
«Шахтар» — «Динамо»
«Зірка» — «Олімпік»
 
3-й тур 
(базовий день — 29 липня)
«Ворскла» — «Зірка»
«Динамо» — «Карпати»
«Сталь» — «Шахтар»
«Маріуполь» — «Чорноморець»
«Олександрія» — «Зоря»
«Олімпік» — «Верес»
 
4-й тур 
(базовий день — 5 серпня)
«Карпати» — «Сталь»
«Ворскла» — «Динамо»
«Зоря» — «Олімпік»
«Чорноморець» — «Олександрія»
«Шахтар» — «Маріуполь»
«Зірка» — «Верес»
 
5-й тур 
( базовий день — 12 серпня)
«Динамо» — «Зірка»
«Сталь» — «Ворскла»
«Маріуполь» — «Карпати»
«Олександрія» — «Шахтар»
«Олімпік» — «Чорноморець»
«Верес» — «Зоря»
 
6-й тур 
(базовий день — 19 серпня)
«Карпати» — «Олександрія»
«Ворскла» — «Маріуполь»
«Динамо» — «Сталь»
«Чорноморець» — «Верес»
«Шахтар» — «Олімпік»
«Зірка» — «Зоря»
 
7-й тур 
(базовий день — 26 серпня)
«Сталь» — «Зірка»
«Маріуполь» — «Динамо»
«Олександрія» — «Ворскла»
«Олімпік» — «Карпати»
«Верес» — «Шахтар»
«Зоря» — «Чорноморець»
 
8-й тур 
(базовий день — 9 вересня)
«Карпати» — «Верес»
«Ворскла» — «Олімпік»
«Динамо» — «Олександрія»
«Сталь» — «Маріуполь»
«Шахтар» — «Зоря»
«Зірка» — «Чорноморець»
 
9-й тур 
(базовий день — 16 вересня)
«Маріуполь» — «Зірка»
«Олександрія» — «Сталь»
«Олімпік» — «Динамо»
«Верес» — «Ворскла»
«Зоря» — «Карпати»
«Чорноморець» — «Шахтар»
 
10-й тур 
(базовий день — 23 вересня)
«Карпати» — «Чорноморець»
«Ворскла» — «Зоря»
«Динамо» — «Верес»
«Сталь» — «Олімпік»
«Маріуполь» — «Олександрія»
«Зірка» — «Шахтар»
 
11-й тур 
(базовий день — 29 вересня)
«Олександрія» — «Зірка»
«Олімпік» — «Маріуполь»
«Верес» — «Сталь»
«Зоря» — «Динамо»
«Чорноморець» — «Ворскла»
«Шахтар» — «Карпати»