Священик Московського патріархату закрив церкву перед труною із загиблим в АТО бійцем

19.07.2017
Днями у Жовкві прощалися із загиблим героєм російсько-української війни Володимиром Турчиним.
 
Під час проходження процесії на цвинтар у всіх храмах відкривали ворота та дзвонили у дзвони.
 
Однак брама храму святих апостолів Петра і Павла УПЦ (МП) залишилась зачиненою.
 
Окрім того, у похованні брали участь священики усіх конфесій міста, окрім згаданої.
 
Для представників церкви Московського патріархату загибель людини на фронті за свою Батьківщину виявилася недостатньо істотним приводом, щоб хоча б відчинити ворота чи провести дзвонами або молитвами героя. 
 
Попрощатися з героєм-захисником, який загинув, виконуючи бойове завдання на сході країни, прийшли сотні людей: побратими, друзі, рідні й небайдужі городяни.
 
Вони обурилися діями церковників МП.
 
Люди жорстко висловлюються на сторінках спільноти міста.
 
Хтось пропонує радикальні дії («спалити», «вигнати» і тому подібне), інші ж мешканці пропонують зібрати загальноміське віче за участі районної, міської влади, представників духовенства всіх конфесій, що є в  Жовкві.
 
Думки жовківчан спільні в одному — церква, яка не поважає героїв країни, не поважає власну громаду, — не може існувати в їхньому місті.
 
Настоятелем храму на честь святих апостолів Петра і Павла (УПЦ Московського патріархату) у Жовкві є протоієрей Стефан Хомин.
 
Він же — батько очільниці департаменту освіти Львівської облдержадміністрації Любомири Степанівни Мандзій.
 
Отець Степан Хомин у Жовкві має неоднозначну репутацію.
 
Місцеві повідомляють, що спочатку, у 90-х роках, громада Жовкви цей храм будувала як православний Київського патріархату, проте отець разом з ініціативною групою домігся, щоб віддали новозбудовану церкву Московському патріархату.
 
Керуючий Львівською єпархією УПЦ Московського патріархату, єпископ Львівський і Галицький Філарет спробував виправдати своїх церковнослужителів, опублікувавши відповідне звернення.
 
«Ця сумна подія була затьмарена прикрим інцидентом. Похоронна процесія рухалася до місця поховання повз храм св. апп. Петра і Павла, ворота якого виявились зачиненими. Ця прикра помилка, яка сталася ненавмисно, викликала негативну реакцію людей, присутніх на скорботній церемонії», — йдеться у зверненні.
 
Водночас єпископ зазначає, що дуже стурбований реакцією парафіян, і обіцяє вжити всіх можливих заходів, щоб «залагодити конфлікт та відновити спокій і міжконфесійний мир у місті».
 
Цікаво, що й очільник ЛОДА Олег Синютка звернувся до єпископа УПЦ(МП) щодо факту зневаги до полеглого українського воїна.
 
Синютка наказав вжити відповідних заходів, які б запобігли повторенню інцидентів, прийняти зважені рішення щодо спільного вшанування українських Героїв та закликав до об’єднання усіх церков.