На сайті Президента з'явилась петиція щодо передачі Феофанії для потреб учасників АТО

19.07.2017
17 липня на сайті Президента України з’явилася петиція, котра пропонує змінити призначення лікарні «Феофанія».
 
Дослівно пропозиція від автора петиції (а зареєструвала її Ганна Грушевська) звучить так: «обмежити надання клінічною лікарнею «Феофанія» медичних по­слуг за рахунок держбюджету України державним службовцям та народним депутатам України та вповноважити клінічну лікарню «Феофанія» на пріоритетне лікарське обслуговування та реабілітацію поранених військовослужбовців за рахунок державного бюджету України».
 
На даний момент, підкреслює ініціаторка звернення, Феофанія обслуговує держслужбовців, тоді як вони — як і решта громадян України — мають право на отримання медичної допомоги за місцем проживання.
 
«Крім того, згідно з даними електронного декларування, переважна більшість відповідальних держслужбовців, у тому числі, народних депутатів, мають достатні фінансові кошти на платне лікування у будь-яких медичних закладах як України, так і закордонних. І все б нічого, якби цю лікарню не почали використовувати не за призначенням, підкреслює Грушевська. Вона, безперечно, має на увазі випадок із Романом Насіровим.
 
Тоді, як пам’ятає наш читач, охорона медзакладу вступила в клінч з детективами НАБУ. «Лікарня «Феофанія» систематично використовується держслужбовцями та народними депутатами України для отримання медичного прихистку у вигляді госпіталізації на сумнівних та медично необґрунтованих підставах як спосіб уникнення соціальної, політичної, адміністративної, а іноді навіть кримінальної відповідальності», — говориться у петиції.
 
Замість такої нераціональної експлуатації Феофанію можна було б передати у підпорядкування Міністерства оборони, аби те скеровувало у цей елітний заклад бійців АТО для проходження лікування чи реабілітації.
 
А всіх, хто не має перед державою бойових заслуг, обмежити у праві відновлюватися у Феофанії за державний кошт. 
 
Слід зауважити, що подібний заклик до Президента вже не перший. У березні на сайті глави держави вже була петиція аналогічного змісту, але тоді вона набрала лише 17 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних.