Британський фотограф збанкрутів через спроби відібрати права на фото у павіана

19.07.2017
Ніколи не знаєш, де знайдеш, а де втратиш, каже народна мудрість.
 
У цьому переконався і британський фотограф Девід Слейтер, який спустив усі свої статки, намагаючись довести авторське право на фото, зроблене мавпою.
 
А почалася історія у 2011 році, коли Слейтер вирушив на індонезійський острів Сулавесі знімати дику природу і її представників.
 
Там він потоваришував із стадом павіанів і навіть навчив їх робити селфі на свій фотоапарат.
 
Знімки Слейтера стали надзвичайно популярними і принесли фотографу кілька тисяч фунтів стерлінгів, що цілком покрило його витрати на поїздку в Індонезію.
 
Однак згодом фото почали широко використовуватися і без відома автора. Але коли Слейтер виставив претензію представникам блогу Techdirt та Wikimedia за порушення авторського права, ті подали до суду зустрічний позов, вимагаючи визнати автором фото... зображену на ньому мавпу.
 
Хвилю підхопила організація із захисту прав тварин РЕТА, яка почала вимагати від суду надати авторське право на фото самцю павіана на ім’я Наруто, інтереси якого вони представляють.
 
Хоча сам фотограф переконував, що під час знаменитого мавпячого «селфі» на кнопку його фотоапарата натискала молоденька самка.
 
«Я спантеличений американською судовою системою. Напевне, таки важливо, щоб зі мною судилася правильна мавпа», — зазначив Слейтер.
 
Попри роки судової тяганини, істини досі не встановлено. Зате фотограф спустив на адвокатів практично всі статки — у нього навіть не було за що полетіти до США на чергове судове засідання і він стежив за процесом по скайпу.
 
Тепер, як стверджує газета The Guardian, 52-річний Слейтер має намір заробляти на життя, даючи уроки з тенісу та вигулюючи чужих собак.
 
А й справді, нема чого судитися з тими мавпами!