Погані «вєсті» для «сім’ї» Януковича: партнери Клименка з «ЮНІСОНа» пішли на співпрацю зі слідством

18.07.2017
Погані «вєсті» для «сім’ї» Януковича: партнери Клименка з «ЮНІСОНа» пішли на співпрацю зі слідством

Міністр МВС Арсен Аваков і головний військовий прокурор Анатолій Матіос анонсують нові затримання.

Про «другу хвилю» масштабної спецоперації з викриття і припинення податкових «схем» колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, який нині переховується в Росії, повідомили минулої п’ятниці міністр МВС Арсен Аваков і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

 

Цього ж дня неабияке маски-шоу за участі спецпризначенців і бронетехніки відбулося в центрі столиці — у ТРЦ «Гуллівер», де правоохоронці виявили таємний офіс групи компаній «ЮНІСОН», який особисто контролював із Білокам’яної Клименко.

 

Обшуки відбулися й у скандально відомій редакції газети «Вєсті», яку фінансував через непрозору процедуру все той же Клименко.

Таємний офіс у «Гуллівері»

Отже, за словами міністра Авакова, перша спецоперація стосувалася схем iз регіональними податковими ямами.
 
Нагадаємо, що тоді, 24 травня, правоохоронці провели понад 400 обшуків у податківців у 15 областях України і затримали 24 колишніх керівники обласних податкових.
 
Наразі під вартою перебувають 9 підозрюваних, ще 13 внесли застави на суму понад 37 млн. гривень, а двох випустили під особисті зобов’язання. 
 
Тоді як другий етап, розпочатий минулої п’ятниці, на думку пана Авакова, має більш широкий спектр дії: одночасно було розпочато 151 обшук, а до самої спецоперації були залучені працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції, спецпідрозділу КОРД, Нацгвардії та Головної військової прокуратури.
 
За даними правоохоронців, загальна сума викрадених коштів сягає 12 млрд. доларів США.
 
Зокрема, втікач Олександр Клименко ще протягом 2011-2013 років, за часів режиму Януковича, створив низку офшорів на Британських Віргінських островах, Кіпрі та в  Ліхтенштейні. Власником офшорів був зазначений його батько.
 
Із 2011 р. і до початку 2014 р. викрадені у держави кошти, понад 788 млн. доларів США, були перераховані в Україну на рахунки компаній «ЮНІСОН», медіа-холдингу «Вєсти» та двох компаній з управління активами, власниками яких була родина Клименка та які обслуговували «сім’ю» Януковича.
 
«Блокування майна у п’ятницю на суму 12 млрд. доларів має велике значення для подальших процесуальних дій. Міністерство юстиції проводить заходи з блокування всієї нерухомості, щоб злочинці не встигли переписати її на інших осіб», — запевнив Арсен Аваков.
 
За його словами, на заведені з офшорів гроші група компаній «ЮНІСОН» придбала 78 елітних квартир, 28 офісних приміщень, 5 будинків, 3 повних поверхи торговельного центру «Гуллівер» у столиці, 41 паркомісце, 11 земельних ділянок у Києві, Одесі та Донецьку, 23 автомобілi та тисячу залізничних вагонів!
 
Усе це майно й по сьогодні приносило дохід Олександру Клименку та було основним джерелом фінансування медіа-холдингу «Вєсти».

По триста доларів з кожного українця 

У свою чергу, головний військовий прокурор Анатолій Матіос пояснив: «ЮНІСОН» — це материнська компанія сім’ї Клименків, медіа-холдингу «Вєсті» і двох компаній з управління активами, власниками яких була родина Клименків і які обслуговували повністю сім’ю Януковича.
 
За словами пана Матіоса, наразі встановлено належне родині Клименків майно, механізми легалізації грошей, а також  коло осіб, які досі беруть участь, акумулюють надходження доходу з нерухомого майна, «яке вливалося в квазіпартію «Успішна країна», медіа-холдинг «Вєсті» й охоронну структуру «Скіф», яка охороняла всю бізнес-імперію Клименка і захищала награбоване».
 
Головний військовий прокурор стверджує, що Олександр Клименко вкрав у кожного українця 300 доларів.
 
«Наголошую, що, вкравши 12 млрд. доларів за курсом 8, а це 96 млрд. грн., з бюджету України, Клименко таким чином вкрав у кожного українця, з тих сорока з лишком мільйонів українців, від немовляти до пенсіонера, 300 доларів за курсом 8», — заявив пан Матіос.
 
І додає, що обшуки та затримання які відбувалися у провадженні щодо Клименка, будуть не останніми у справі злочинної організації Януковича—Клименка.

«Скіф» на «ланосах» не їздить

Уже пізніше Олександр Клименко особисто зазначив у соцмережах, що українські правоохоронці проводять обшуки, які нібито не мають до нього жодного відношення.
 
«Відкрив інтернет і був здивований, дізнавшись що у мене проходять обшуки. Товариші Аваков і Матіос, змушений вас засмутити, у мене обшуків немає», — написав Клименко.
 
Утім, Анатолій Матіос не змовчав і відповів Клименку також у соцмережах: «Екс-мінздох Клименко нервує (міс і містер Клименко — правда, нині хороший день?).
 
Клименко кинув у «бій» для захисту своєї імперії награбованих статків останні резерви — на обшуки почали під’їжджати кремезненькі хлопці з охоронної фірми «Скіф», яка належить Клименку.
 
Пропонують найтовщі гроші за повернення і не вилучення схованих документів».
 
При цьому головний військовий прокурор зіро­нізував: «І так цей «Скіф» доречно приїхав — ми якраз за рішенням суду і арештували їхні автівки. Не «ланоси». Документуємо їхнi пропозиції. Знімати кіно буде «Юнісон сінема». 
 
Під час спілкування з журналістами пан Матіос пояснив, що таке охоронна фірма «Скіф»: «Вони, окрім іншого, планували та проводили операції: незаконне стеження, організацію проплачених протестних акцій, погрожували життю та здоров’ю. Саме через це до операції залучені спеціальні правоохоронні підрозділи».

«Клименко нам не шеф, воля дорожча»

Цікаво, що вже через добу затриманні правоохоронцями партнери Клименка з групи «ЮНІСОН» пішли на угоду зі слідством і пообіцяли співпрацювати. 
 
«Ще вчора вони тусили в «Гуллівері» і були партнерами з Клименком, а нині, після обшуків у квартирах «господаря», вже надвечір вони ж (від страху, совісті чи сумління?) рядками свідчень у протоколах пішли на співпрацю зі слідством. Це добре. День пройшов не дарма», — зазначив пан Матіос. 
 
І це при тому, що ще напередодні у своїй офіційній заяві керівництво групи компаній «ЮНІСОН» заперечувало всі звинувачення, закидаючи правоохоронцям рейдерство і закликаючи «припинити переслідування».
 
«Ми вважаємо, що відбувається фактичне захоплення наших підприємств і блокування роботи наших трудових колективів, яке здійснюється під керівництвом вищих чинів прокуратури, а саме військового прокурора Анатолія Матіоса. Як відповідальні платники податків, наші компанії, в тому числі, сплачують військові збори в повному обсязі. Ми не розуміємо, чим  зумовлена така підвищена увага до нас саме військової прокуратури», — йшлося у заяві, яка нині вже не варта паперу, на якому написана.
 
Щодо газети «Вєсті», то Генеральна прокуратура не виключає припинення її виходу. Принаймні навряд чи її роздаватимуть безплатно. 
 
За словами пана Ма­тіоса, фінансування медіа-холдингу «Вєсті» здійснювалося з коштів, одержуваних за надання в користування тисячі залізничних вагонів.
 
«Сподіваюся, що тепер тисяча вагонів, вартість яких становить близько 40 млн. доларів, уже не приноситиме дохід для безплатного розповсюдження такої гарної газети, як «Вєсті», та інших фейковий сайтів», — пожартував Анатолій Матіос.
 
І підтвердив, що обшуки хоча й проходили в редакції видання, але журналістів холдингу ніхто не обшукував, бо вони не є фігурантами кримінального провадження.
 
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і  головний військовий прокурор Анатолій Матіос  стверджують, що можливе припинення діяльності медіа-холдингу «Вєсті» не пов’язане з будь-якими журналістськими матеріалами, а винятково з непрозорою процедурою його фінансування.