Свободі — волю! Рідні утримуваних Росією українців звернулись по допомогу до лідерів ЄС

14.07.2017
Свободі — волю! Рідні утримуваних Росією українців звернулись по допомогу до лідерів ЄС

Учасники акції «Погляд iз російського полону» вимагають звільнити в'язнів сумління і пропонують започаткувати міжнародний формат переговорів щодо деокупації Криму, за участі Європейського Союзу

«Погляд iз російського полону» — акцію з такою назвою провели у Києві родичі українських в’язнів, яких поневолила РФ.
 
Протестувальники з портретами невільників зібралися на вулиці Інституцькій.
 
Вони хотіли привернути увагу учасників саміту Україна—ЄС, що відбувається у столиці, до жертв окупаційного режиму в Криму і на Донбасі. 
 
Загалом у російській неволі перебуває щонайменше 44 людини за сфабрикованими кримінальними звинуваченнями.
 
Серед них режисер Олег Сенцов, визнаний Міжнародною амністією в’язнем сумління, правозахисник Емір-Усеїн Куку, журналісти Роман Сущенко, Дмитро Штибліков, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, волонтер Євген Панов, кримський татарин Руслан Зейтуллаєв, активіст Андрій Коломієць, фермер Володимир Балух та багато інших.
 
На окупованій території Донбасу, яку контролює Російська Федерація, в полоні перебуває щонайменше 132 людини.
 
Серед них і ті, хто, за Мінськими домовленостями, мали бути звільнені ще два роки тому. Більше півтора року за ґратами в Донецьку перебуває відомий учений-релігієзнавець Ігор Козловський.
 
Досі невідоме місцезнаходження зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін.
 
Уже два з половиною роки не вирішується питання звільнення українських військовополонених, зокрема Сергія Глондара, який ще не бачив своєї другої дитини, та Івана Ляси, у якого за цей час помер батько.
 
У полоні вже півроку перебувають п’ятеро дітей, питання про звільнення яких неодноразово порушували на переговорах у Мінську.
 
Спеціальне звернення рідні незаконно ув’язнених громадян України в Росії, окупованому Криму та на Донбасі, а також ініціатива Євромайдан SOS, яка веде кампанію LetMyPeolpeGo для їх звільнення, передали лідерам ЄС: президентам Європейської ради Дональду Туску, Європейської комісії Жану-Клоду Юнкеру, Європейського парламенту Антоніо Таяні та Високому представнику ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріці Могеріні.
 
Серед пропозицій — започаткувати міжнародний формат переговорів щодо деокупації Криму, за участі Європейського Союзу, який має бути заснований на нормах міжнародного гуманітарного права, міжнародних стандартах прав людини та принципах міжнародного права.
 
Пріоритетним та першочерговим завданням таких переговорів має стати звільнення всіх українських заручників зі списку LetMyPeopleGo, яких влада Російської Федерації незаконно утримує у в’язницях Криму та Росії.
 
Також пропонують призначити спеціального представника Європейського Союзу з питань окупованого Криму та непідконтрольної українському уряду частини Донецької та Луганської областей. 
 
«Я підтримую всі дії родин заручників і політв’язнів Кремля, вони живуть iз мукою і щодня нагадують світу про незаконно утримуваних українців, яких Кремль тримає в тюрмах РФ і на Донбасі. Я також вважаю, що цивілізований світ, ЄС, США, повинні зайняти більш жорстку позицію щодо такого кричущого порушення прав людини, незаконного утримання українців, — прокоментувала Ірина Геращенко, уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.
 
— До них не допускають міжнародні гуманітарні місії, МКЧХ, у них немає права на дзвінок рідним, їм забороняють передавати книги, їхнi листи цензурують. Я вважаю, що всі причетні до незаконного захоплення, арештів, утримання, тортур українців, мають потрапити під найжорсткіші санкції США і країн ЄС. Процес звільнення заручників має бути негайно розблокований».