До Конгресу США внесли пропозицію про імпічмент Трампа

14.07.2017
У США вперше порушили питання про імпічмент президента Дональда Трампа.
 
Депутат Конгресу від Демократичної партії Бред Шерман вніс до Палати представників проект відповідної резолюції.
 
Документ має на меті запустити процедуру імпічменту Трампа «за тяжкі злочини та правопорушення».
 
На думку Шермана, Трамп перешкодив здійсненню правосуддя, відправивши у відставку директора ФБР Джеймса Комі, який брав участь у розслідуванні ймовірного впливу Росії на вибори в США.
 
Комі, як відомо, заявив, що президент вимагав від нього припинення розслідування контактів свого колишнього помічника з національної безпеки Майкла Флінна з російськими представниками.
 
 
«Ми хочемо підштовхнути юридичний комітет Палати представників провести слухання щодо перешкоджання правосуддю і російського втручання в наші вибори», — наголошує пан Шерман.
 
 
Це перша формальна законодавча ініціатива з вимогою про дострокове припинення повноважень Трампа. Зараз її підтримують лише два конгресмени.
 
Керівництво демократів не впевнене у своєчасності такого кроку, оскільки за пропозицію про імпічмент має проголосувати більшість членів нижньої палати, а республіканці мають там перевагу в 46 голосів.
 
Шерман вказав, що його проект резолюції — лише «перший крок дуже довгого шляху».
 
«Але якщо імпульсивна некомпетентність продовжиться, то в підсумку — через багато місяців — республіканці приєднаються до ініціативи щодо імпічменту», — заявив Шерман.
 
Зараз Америка вирує з приводу чергового скандалу навколо Трампа. Йдеться про оприлюднену газетою «Нью-Йорк Таймс» історію про зустріч сина і зятя Трампа з російським юристом Наталією Весельницькою, яка наближена до російського президента Володимира Путіна та російської розвідки.
 
Під час цієї зустрічі, яка мала місце 9 червня минулого року, син президента Дональд Трамп-молодший та зять Джаред Кушнер за присутності тодішнього глави виборчого штабу Трампа Пола Манафорта намагалися роздобути у Весельницької компромат на кандидата в президенти Хілларі Клінтон.
 
Ця історія є ще одним свідченням втручання Росії у вибори в США, чого не вибачають ні американські політики, ні американське суспільство.
 
Після публікації всі учасники зустрічі визнали факт її проведення.
 
Як заявив сенатор-демократ, член комітету з розвідки Марк Ворнер, вперше «громадськість побачила чітке свідчення: представники вищого керівництва кампанії Трампа зустрічалися з росіянами».
 
В американців зароджується резонне запитання: «Хто насправді керує країною, сам Трамп чи його найближче оточення?». Президент змушений виправдовуватися.
 
Звісно, у властивій йому незграбній манері та не перед журналістами й політиками, а в «Твіттері».
 
Лише у середу він спромігся дати інтерв’ю кореспонденту «Рейтер», в якому сказав: «Я не знав про цю зустріч. Вперше почув про неї пару днів тому». 
 
Очікується, що Трамп-молодший буде викликаний свідчити перед Конгресом щодо зустрічі з Весельницькою. 
 

УТОЧНЕННЯ

У номері газети від 7 липня цього року в замітці «Землю кидає в жар» сталася прикра помилка. У цьому матеріалі про прогнози відомого англійського астрофізика Стівена Хокінга було написано: «За версією українського астрофізика Анатолія Іванова, землянам, навпаки, загрожує льодовиковий період — суттєве похолодання».
 
Насправді в інтерв’ю, яке вийшло в номері «УМ» від 21 червня, український астрофізик довів, що ніякого льодовикового періоду не буде.
 
Він стверджує, що процеси глобального потепління незворотні, й їхньою причиною є викиди гарячої речовини з надр Сонця, а не техногенна діяльність людей.