Ірак оголосив про повну перемогу над «Ісламською державою» в Мосулі

12.07.2017
Ірак оголосив про повну перемогу над «Ісламською державою» в Мосулі

Переможці з кинутим на землю прапором «ІД».

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді ввечері 10 липня офіційно оголосив про повну перемогу над бойовиками «Ісламської держави» (ІД) у Мосулі.
 
«Ми заявляємо про повну перемогу для Іраку та всіх іракців. Цей великий святковий день увінчав перемоги бійців та іракців за останні три роки», — заявив Хайдер аль-Абаді, виступаючи в західному Мосулі, цитує його слова агенція «Ассошiейтед Пресс».
 
ІД захопила Мосул влітку 2014 року. Місто було фактичною столицею «Ісламської держави» в Іраку й мало символічне значення для угруповання.
 
Саме в ньому його ватажок Абу Бакр аль-Багдаді єдиний раз з’явився перед публікою після проголошення «халіфату» на захоплених територіях Іраку та Сирії.
 
Операція зі звільнення тривала з жовтня 2016 року.
 
Іракську армію підтримувала міжнародна коаліція під проводом США.
 
За даними ООН, під час операції з визволення Мосула з міста змушені були втекти 900 тисяч мешканців, однак 200 тисяч уже повернулися в місто.
 
За словами представника Генсека ООН Стефана Дюжарріка, «кінця гуманітарної кризи ще не видно».
 
Експерти ООН підрахували приблизну вартість відновлення житла та інфраструктури міста — це щонайменше один мільярд доларів.
 
І ця цифра буде змінюватися лише в бік збільшення.
 
Як повідомляють гуманітарні організації, на цей час у місті з існуючих 54 житлових кварталів лише в західній частині Мосула 15 є пошкодженими, а 23 — суттєво пошкоджені. 
 
Триває також операція зі звільнення від ІД головного бастіону ісламістів у Сирії — міста Ракки.
 
Коаліційні сили впродовж кількох місяців намагаються оточити та вибити бойовиків «Ісламської держави» з цього міста, яке екстремісти проголосили своєю столицею.
 
У червні війська підтримуваної Сполученими Штатами коаліції арабських і курдських сил уперше ввійшли до міста зі сходу та заходу. Тепер вдалося прорватися й до Старого міста, тобто його центральної частини. 
 
Президент США Дональд Трамп уже привітав прем’єра Іраку. «Перемога в Мосулі сигналізує, що «Ісламська держава» в Іраку та Сирії доживає лічені дні», — зазначив Трамп у своїй заяві.
 
Щоправда, міжнародні експерти не такі оптимістичні. Витіснення ісламістів з їх двох головних бастіонів зовсім не означає, що «Ісламська держава» припинить здійснювати теракти.
 
Тому міжнародна спільнота паралельно з бойовими діями продовжує спроби «задушити» терористів фінансово.
 
І на цьому полі також є успіхи. З 2014 по 2017 рік доходи «ІД» скоротилися вдвічі, а за останні п’ять місяців — у п’ять разів.