Гаплик «Петi»: на посилення державної інтернет-безпеки виділять 250 мільйонів

12.07.2017
Після двох нещодавніх потужних кібератак нищівним вірусом Petya (ноги якого росли з РФ, за твердженням фахівців) українські можновладці вирішили посилити безпеку інтернет-систем і виділили на це значні додаткові кошти.
 
Секретар РНБО Олександр Турчинов одразу після засідання Радбезу заявив: «Для посилення кібербезпеки виділено Держспецзв’язку 250 мільйонів гривень! Розроблено проект створення посиленого кіберзахисту державних органів і об’єктів стратегічної інфраструктури, в тому числі провідних українських банків». 
 
Також планують збільшити фінансування працівників, які відповідають за інформаційну та кібербезпеку, принаймі таке доручення отримав український уряд. 
 
Олександр Турчинов заспокоїв користувачів всесвітньої павутини, що вже працює спеціальний захисний контур, який запобіг ушкодженню певних ресурсів під час нещодавньої масової кібер­атаки:
 
«Інформресурси державних органів, що були захищені спеціальним контуром, не зазнали ушкоджень і нормально функціонували під час атаки та після неї. РНБО і центр із питань кібербезпеки рекомендували державним органам ввести свої ресурси в захищений контур, але багато установ проігнорували це і отримали суттєві проблеми. Вони локалізовані, проте в рішенні РНБО вже чітко визначена кількість держустанов, які обов’язково підлягають захисту».
 
Нагадаємо, що за останні три роки з Росії здійснили більше семи тисяч кібератак на Україну.
 
Навесні, ніби передчуваючи майбутні вірусні «гостини», в Оттаві міністри оборони України та Канади підписали оборонну угоду щодо співпрацi у багатьох питаннях,зокрема пов’язаних із кіберзахистом.