«Дорога» негода: берувій завдав Черкащині збитків на 400 мільйонів

12.07.2017
«Дорога» негода: берувій завдав Черкащині збитків на 400 мільйонів

Стихія залишила на Черкащині свої лихі сліди. (Фото надане прес-службою Черкаської ОДА.)

Черкащина долає наслідки буревію, який пронісся територією області 1 липня.
 
Повним ходом ідуть відновлювальні роботи у Привітному Золотоніського району, яке найбільше постраждало від негоди.
 
«У селі вітром позривало дахи з понад сотні будинків. Тож на відновленні працюють бригади з інших районів — будівельники зі Смілянщини ладнають місцеву школу. Будматеріалів вистачає. Також працюють аварійники, щоб поновити енергопостачання», — розповідає голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко і дякує всім, хто допомагає подолати наслідки надзвичайної ситуації.
 
Як розповіли «Україні молодій» в обласній адміністрації, за попередніми підрахунками, негода завдала Черкащині збитків на близько 400 млн. грн.
 
Такого лиха область ще не бачила. Адже в епіцентрі негоди опинилися не тільки Золотоніський, а й Чорнобаївський, Уманський, Черкаський, Канівський, Драбівський, Катеринопільський і Шполянський райони. 
 
Без світла залишилися більше сотні населених пунктів, дороги були завалені деревами, ліс пошкоджено на 1300 гектарах, а посіви знищені на 25 тис. га.
 
Вітер позривав дахи з будинків та на об’єктах соціальної інфраструктури.
 
У Чорнобаї, наприклад, без покрівлі залишилося 85% приватного сектору. Для подолання наслідків негоди залучають ресурси обласного та місцевих бюджетів, але розраховують і на кошти з держбюджету.
 
«Мав розмову з цього приводу з віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком. Зараз готуємо для цього необхідний пакет документів», — каже Юрій Ткаченко.
 
На жаль, наголошує черкаський обласний очільник, це дуже об’ємна та забюрократизована процедура.
 
«Ми розуміємо, що треба максимально швидко відновлювати пошкоджену інфраструктуру. Тому напряму домовляємося з виробниками будівельних матеріалів. Бо вже з’явилися й охочі заробити на лихові: ціни на шифер за кілька днів зросли майже вдвічі», — веде далі Юрій Ткаченко.
 
За його ініціативою постраждалим від стихії районам допомога йде від усієї області. Туди спрямовані кваліфіковані будівельники.
 
Так як Черкащина разом будувала фортифікаційні споруди на сході, так нині допомагає постраждалим районам.