На Тернопільщині селище мало не повстало після вбивства юної дівчини

05.07.2017
На Тернопільщині селище мало не повстало після вбивства юної дівчини

Іринка Мукоїда. (Фото зі Збаразької газети «Народне слово».)

На брифінгу в Головному управлінні Національної поліції в Тернопільській області журналістам повідомили про подробиці розслідування незрозумілого вбивства, яке понад тиждень залишалося чи не найрезонанснішою в регіоні подією.
 
Щойно поліція встигла прозвітувати про те, що випускні в школах області відбулися в основному спокійно, без жодних кримінальних ексцесів, як з’явилася страшна новина, що стосувалася однієї з учорашніх школярок — 17-річної Іринки Мукоїди з смт Вишнівець Збаразького району.
 
Вранці 26 червня її тіло було знайдено біля траси міжнародного значення Чернівці—Луцьк, що пролягає через селище.
 
Як установили експерти, смерть настала миттєво від ножових ударів у ділянку серця, також була підозра на вчинення зґвалтування, яке на сьогодні правоохоронці категорично заперечують.
 
Злочин миттєво почав обростати найжахливішими чутками, нiбито над дівчиною познущалися якісь місцеві «мажори», відтак убили й викинули тіло біля дороги.
 
Жителі селища обурювалися, вважаючи, що поліція розслідує вбивство неналежним чином, і 29 червня на знак протесту навіть перекрили міжнародну трасу неподалік місця, де було знайдено тіло.
 
А наступного дня навіть відбулася позачергова сесія Вишнівецької селищної ради з єдиним питанням порядку денного — про звернення депутатів до начальника обласного управління Нацполіції, голови Тернопільської ОДА, керівництва СБУ, Генерального прокурора та Президента України з метою «привернення уваги відповідних органів державної влади щодо факту жорстокого вбивства на території Вишнівецької ОТГ Мукоїди Ірини Андріївни 1999 р.н., забезпечення швидкого та оперативного розкриття даного злочину».
 
Позавчора начальник ГУНП у Тернопільській області Олександр Богомол зібрав журналістів, аби повідомити про деталі розслідування вбивства Ірини Мукоїди та те, що підозрюваного вже затримано.
 
Відтак написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» наступне:
 
«Підозрюваний у вбивстві сімнадцятирічної мешканки Вишнівця перебуває під вартою без права внесення застави. Це — шістнадцятирічний житель сусіднього села, студент другого курсу місцевого училища. В ніч із 2-го на 3 липня, о 2.30 ми обрали вбивці запобіжний захід. Неповнолітній зізнався у скоєному. Хочу запевнити, що затримання, допити та проведення інших слідчих дій відбувалися у присутності адвоката, батьків i психологів. Неповнолітній завдав дівчині двох ножових поранень у дiлянку серця та легень, які стали для потерпілої фатальними.
 
Смерть була миттєвою. Зараз юнак перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Звичайно, нам ускладнювали роботу різноманітні чутки про ймовірних убивць, а також небажання місцевих мешканців допомагати поліції. Ми замість того, щоб шукати вбивцю, втрачали час на пояснення і врегулювання конфліктів.
 
Додам, що допомогли в розслідуванні камери, встановлені на території смт Вишнівець, та відео, надане водіями. Наголошую, розслідування щодо вбивства дівчини триває. Ми чекаємо результатів експертиз, а далі передамо матеріали до суду. Вже представники Феміди визначатимуть міру покарання вбивці. Незважаючи на те, що хлопцеві 16, перед законом за вбивство він відповідатиме як дорослий».
 
За фактом убивства 17-річної Ірини Мукоїди прокурaтурою Тернопільської облaсті здійснюється процесуaльне керівництво в кримінaльному провa­дженні зa ч. 1 ст. 115 КК Укрaїни (умисне вбивство).
 
І в принципі можна було б аплодувати оперативникам за те, що спрацювали так швидко, але... в коментарях до публікацій із брифінгу начальника обласної поліції на місцевих інтернет-ресурсах знову повно недовіри й обурення.
 
Люди пишуть, що в повідомленнях правоохоронців не все збiгається і є чимало незрозумілого.
 
Продовжують висловлювати незадоволення результатами розслідування й мешканці Вишнівця.
 
А тітка жертви, яка була їй за маму, бо виховувала з півторарічного віку, відверто заявила одному з журналістів, що затриманого підлітка, швидше за все, хочуть зробити цапом-відбувайлом.
 
Що ж, людей можна зрозуміти, бо картина злочину й справді виглядає дещо дивною.
 
Якщо коротко, то, за словами поліцейських, хлопець і дівчина відзначали на природі День молоді в різних компаніях неподалік і знайомі між собою не були.
 
Коли вона вже вночі вирушила додому, підозрюваний чомусь пішов слідом і наздогнав біля траси.
 
В кишені мав туристичний ніж, який начебто знайшов там же, на місці святкування.
 
Далі виходить, що між ними навіть не було ніякої боротьби (підліток, до речі, досить хирлявої статури і виглядає взагалі років на 14).
 
І якщо, скажімо, інтимної близькості він хотів, але зрозумів, що не вдасться, то міг би просто втекти. Але він раптом вихопив ніж і всадив його просто в груди жертви.
 
Навіщо це зробив — пояснити наразі не може...