На старті Уїмблдону Світоліна ледь здолала значно слабкішу австралійку

05.07.2017
На старті Уїмблдону Світоліна ледь здолала значно слабкішу австралійку

Еліна Світоліна з важкої перемоги розпочала свої виступи на Уїмблдоні-2017. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Високі рейтингові місця трьох провідних українських тенісисток, які вони посідають у рейтингу WTA, дозволяють одразу з основного раунду розпочинати їм свої виступи на «Гранд слемах».
 
Водночас лише одному з трьох перших тенісистів України останнім часом випадає нагода одразу з «основи» розпочинати свої виступи на ключових турнірах року.
 
Певною мірою Сергія Стаховського вже можна називати майстром кваліфікації, оскільки на другому поспіль турнірі з серії «Великого шолома» він уміло подолав сито відбору.
 
Перший у році «шлем» — «Аустреліен оупен» — Сергій пропустив.
 
Натомість непогано виступив у Парижі, де загалом, з урахуванням кваліфікації, виграв чотири поєдинки, у підсумку, діставшись другого раунду змагань.
 
На Уїмблдоні Стах як мінімум уже повторив результат, показаний ним на «РГ»-2017, вигравши стартовий поєдинок основного етапу в француза Жюльєна Бенетто — 6:3, 7:6(10:8), 2:6, 6:2.
 
Попри доволі виснажливий фінал кваліфікації, в якому український тенісист упродовж чотирьох iз половиною годин боровся з японцем Тацумо Іто (6:3, 6:7 (1:7), 6:7 (6:8), 6:4, 8:6), Стаховський — 122-й тенiсист світового рейтингу — знайшов у собі сили для успішного прохо­дження 81 тенісиста планети з Франції.
 
Водночас уїмблдонська історія іншого нашого «кваліфаєра» — Іллі Марченка — склалася трохи інакше.
 
Після виграшу кваліфікації другій ракетці України та 117-й світу в наступному раунді випало змагатися з непоступливим чехом Іржі Весели, котрий у рейтингу АТР перебуває значно вище, ніж його візаві з України, — на 48-й сходинці.
 
Попри те, що п’ятисетовий марафон завершився на користь більш рейтингового спортсмена (1:6 6:4 6:4 5:7 1:6.), наш співвітчизник мав реальний шанс на перемогу.
 
Утім своїми нагодами Марченко не скористався, змарнувавши кілька «брейк-поїнтів» у четвертому сеті.
 
Надалі ж Ілля, невдало впавши на травмоване раніше коліно, повністю втратив контроль над грою й без бою віддав супернику вирішальний сет, а разом iз ним — і всю гру.
 
«Якби подолав стартовий бар’єр Уїмблдону, міг би потрапити одразу до основного раунду «Ю-Ес оупен»-2017. А після поразки — шансів узагалі немає», — у коментарі Тенісному порталу України Марченко пояснив, чому після болісного епізоду не відмовився від поєдинку, а продовжив гру.
 
Тепер же на другого тенісиста країни очікує медичне обстеження, результати якого допоможуть донеччанину визначити подальшу стратегію.
 
Вочевидь негаразди з фізичним здоров’ям завадили й примі вітчизняного тенісу Еліні Світоліній показати в першому раунді Уїмблдону свою найкращу гру.
 
Високий статус четвертої сіяної вимагав від українки в протистоянні з австралійкою Ешлі Барті (56-та ракетка WTA) переконливого успіху.
 
Проте в підсумку долю поєдинку вирішили дрібниці, чи пак вища майстерність нашої співвітчизниці — 7:5, 7:6 (10:8).
 
У наступному раунді на Світоліну чекає значно грізніший опонент — ветеран жіночого тенісу, переможниця «РГ»-2010 італійка Франческа Ск’явоне, котра, до слова, проводить свій останній сезон у профі-турі.