Купували б залюбки: наскільки вигідною може бути для України ЗВТ з Туреччиною

04.07.2017
Купували б залюбки: наскільки вигідною може бути для України ЗВТ з Туреччиною

Тепличний бізнес, що розвивається чи не на кожному вільному клаптику землі, дозволив Туреччині ввійти в число лідерів постачання овочів до Європи.

Аграрний сектор Туреччини останніми роками доволі активно завойовує міжнародні ринки.
 
Сьогодні цю країну вважають одним із найсильніших аграрних гравців, що посідає  четверте місце за виробництвом сільськогосподарської продукції в Європі.
 
Але існує низка товарів цього сегменту ринку, що їх Туреччина продовжує імпортувати у значних обсягах.
 
І багато з них виробляється в Україні. Як стверджує заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, наші південні сусіди з задоволенням купували б українську баранину, бобові культури, олію та органічну продукцію.
 
«За результатами аналізу експертів Українського клубу аграрного бізнесу, з урахуванням попиту на турецькому внутрішньому ринку, маємо цілу низку українських аграрних продуктів, які є перспективними для нарощування постачань до цієї країни. Це живі тварини, свіже або охолоджене м’ясо великої рогатої худоби, вершкове масло, овочі, зернові культури, олії, жири, віск бджолиний, а також перероблені продукти, наприклад із овочів та фруктів», — повідомила Ольга Трофімцева.
 
За її словами, сьогодні наші країни успішно та активно співпрацюють також у фітосанiтарній галузі завдяки  угоді між урядами наших країн, підписаній у галузі карантину та захисту рослин.
 
Співробітництво у сфері здоров’я тварин між Україною та Турецькою Республікою здійснюється, головним чином, у рамках вимог Всесвіт­ньої організації охорони здоров’я тварин.
 
«Безумовним імпульсом для розширення торговельних стосунків може стати підписання угоди про Зону вільної торгівлі. Наразі колеги з МЕРТ та МЗС, за участі інших міністерств та компетентних органів обох країн ведуть ретельну роботу над цією угодою. Наша позиція в цих перемовинах є однозначною: інтереси українського аграрного бізнесу, виробників та експортерів мають бути враховані та відстояні.
 
Окрім збільшення об’ємів двосторонньої агроторгівлі, зважаючи на досвід та значні напрацювання Туреччини в галузі сільгоспмашинобудування, а також значні конкурентні переваги українського аграрного сектору, наші країни мають і значний потенціал для створення успішних спільних інвестиційних та коопераційних проектів. Підписання угоди про ЗВТ, лібералізація імпортного режиму Туреччини для українських аграрних та харчових продуктів та синергія можливостей обох країн у коопераційних проектах відкриє шлях і до збільшення двосторонньої торгівлі, і для спільного виходу на треті ринки», — каже Ольга Трофімцева.
 
Сьогодні Республіка Туреччина посідає четверте місце в першій десятці країн, до яких активно експортується українська аграрна продукція, та друге — серед країн, з яких імпортує Україна.
 
Держстат свідчить, що, за результатами чотирьох місяців  нинішнього року, експорт української аграрної продукції до цієї країни становив $338 мільйонів.
 
Найбільш затребуваними товарами стали насіння олійних культур — $144 мільйони, олія — $66,2 мільйона, залишки харчової промисловості — $66,6 мільйона, цукор — $10,2 мільйона, овочі — $3,7 мільйона. Тим часом імпорт в Україну з Туреччини склав  $128,6 мільйона.
 
У першу чергу завдяки таким товарам, як насіння олійних культур ($68,3 мільйона), плоди та горіхи ($27,3 мільйона), овочі ($16,7 мільйона), тютюн ($3,9 мільйона) та риба ($1,4 мільйона).