Не хочуть «чужих»: поляки виступили проти біженців-мусульман у країні

30.06.2017
Згідно з останнім опитуванням Центру дослідження громадської думки Польщі (CBOS), 70% поляків виступають проти прийняття їхньою країною біженців із мусульманських країн, 5% не мають усталеної думки на цю тему, і лише 25% згодні, аби їхня країна дала прихисток гостям-іновірцям.
 
Спротив щодо прийняття біженців виразно домінує серед представників потенційного електорату правлячої партії «Право і справедливість» (разом з іншими націоналістичними партіями «Солідарною Польщею» та «Польщею разом» — тут 91% проти). 
 
Прихильниками прийняття у Польщі біженців-мусульман здебільшого є потенційні виборці партії «Сучасна» Ришарда Петру (67% «за»), Союзу лівих демократів (64% «за») і Громадянської платформи (51% «за») Підтримку прийняття біженців декларують також нечисленні прихильники партії «Разом» (59%).
 
Цікаво, що більшість поляків згодні навіть на те, аби їхня країна втратила гроші, що їх виділяє ЄС, аби лише не приймати біженців iз мусульманських країн (65%).
 
А 56 відсотків опитаних вважає, що питання про прийняття у Польщі мігрантів має вирішуватися на загальнонаціональному референдумі. 
 
Днями Європейська комісія розпочала процедуру притягнення до відповідальності Польщі, Угорщини та Чехії через відмову цих країн приймати мігрантів, відповідно до квот ЄС.
 
Євросоюз узгодив план щодо переселення біженців, які прибувають до Греції та Італії, ще 2015 року, в розпал кризи мігрантів.
 
Було встановлено квоти, за якими в країнах ЄС мали розмістити 160 тисяч мігрантів.
 
Польща була зобов’язана прийняти 7 тисяч людей, Чехія — 1,6 тисячі, Угорщина — 1,3 тисячі, однак ці країни відмовилися виконувати рішення ЄС.
 
Вони наполягають, що ЄС не може змушувати приймати мігрантів, оскільки це питання політики безпеки, які країни мають вирішувати на національному рівні.