Трамп таки ускладнив в’їзд до США жителям шести мусульманських країн

30.06.2017
Трамп таки ускладнив в’їзд до США жителям шести мусульманських країн

Антиміграційну політику Трампа підтримують не всі.

Верховний суд Сполучених Штатів Америки 26 червня скасував рішення судів нижчої інстанції стосовно міграційного указу президента Дональда Трампа.

Винесена ухвала частково відновлює дію президентського указу, а відтак дозволяє адміністрації Трампа поновити 90-денну заборону на в’їзд подорожнім iз шести переважно мусульманських країн, повідомляє агенція «Ассошiейтед Пресс».

Реагуючи на рішення суду, президент США Трамп назвав його «перемогою» для національної безпеки США.

«Я не можу дозволити в’їзд у країну людям, які хочуть заподіяти нам шкоду», — сказав він.

Хай бабуся вас провідує...

Нагадаємо, другий указ президента США був підписаний 6 березня та мав набрати чинності за десять днів.
 
Проте за кілька годин до набуття документом чинності, 15 березня, його виконання призупинив федеральний суддя у штаті Гаваї.
 
Наступного дня федеральний суд у Грінбелті (штат Меріленд) призупинив дію лише тих розділів указу Трампа, які накладали тимчасову заборону на в’їзд у країну громадян шести держав.
 
Ідеться про країни, де більшість населення становлять мусульмани: Іран, Лівію, Сирію, Сомалі, Судан і Ємен.
 
Трамп підписав свій другий антиміграційний указ після того, як його попередній аналогічний указ був заблокований федеральним судом у Сіетлі (штат Вашингтон). Документ викликав значне обурення як серед громадян, так і серед представників великого бізнесу.
 
Останнє і остаточне рішення Верховного суду США зняло вказані попередні заборони судів нижчої інстанції.
 
Відтак з учорашнього дня адміністрація президента США запровадила ще жорсткіші вимоги до претендентів на отримання американської візи або статусу біженця з шести мусульманських держав.
 
Згідно з новими правилами, претендентам на отримання американської візи з Сирії, Судану, Сомалі, Лівії, Ірану та Ємену треба буде довести, що на території США проживають їхні близькі родичі або бізнес-партнери.
 
До переліку таких родичів входять батьки, чоловік або дружина, діти, зять, невістка або рідні брати та сестри.
 
Натомість наявність таких родичів, як бабусі й дідусі, дядьки та тітки, племінники, кузини та іншої рідні, згідно з новими правилами, не є підставою для отримання права відвідати США.
 
Що стосується подорожей до країни у професійних та бізнесових цілях, то для отримання візи претендентам необхідно мати документальне підтвердження такої діяльності, пов’язаної із США.
 
Обмеження не стосуватимуться студентів, журналістів, викладачів та інших працівників, які мають відповідні запрошення та дійсні контракти щодо працевлаштування.

Ноутбуки: прохід дозволено 

Водночас Сполучені Штати Америки оголосили про посилення заходів безпеки на міжнародних авіарейсах, які прибувають до США.
 
Згідно з новими правилами, авіаперевізники та служби безпеки аеропортів зобов’язані будуть більш ретельно перевіряти електронні пристрої пасажирів, їхню ручну поклажу та одяг, шукати вибухонебезпечні речовини та вибухові пристрої, а також вжити заходів для зменшення загрози атак iз боку працівників аеропортів та авіакомпаній.
 
Водночас  поки що адміністрація президента США вирішила не запроваджувати повної заборони на пронесення пасажирами ноутбуків на борт літаків.
 
Нагадаємо, з березня 2017 року США заборонили перевозити в ручній поклажі електроніку, більшу за смартфон, на прямих авіасполученнях із десяти аеропортів у мусульманських країнах. Після цього Вашингтон розглядав можливість запровадження такої заборони на всіх міжнародних рейсах до США.
 
Як заявив міністр національної безпеки США Джон Келлі, нові правила повинні обов’язково бути запроваджені службами безпеки аеропортів та авіаперевізниками, інакше їм може бути заборонено здійснювати рейси до США.
 
Нові заходи безпеки мають бути запроваджені в 280 аеропортах у 105 країнах світу і торкнуться 180 авіаперевізників.
 
За словами Келлі, посилення заходів безпеки є необхідним кроком, оскільки терористичні організації активізували свою діяльність, спрямовану проти авіаційного сектору.
 
«Будьте певні: наші вороги постійно працюють над тим, щоб знайти нові способи приховати вибухівку, рекрутувати інсайдерів i викрасти повітряні судна», — наголосив Келлі.