ФІФА оприлюднила засекречений звіт щодо виборів господарів ЧС-2018 та ЧС-2022

30.06.2017
ФІФА оприлюднила засекречений звіт щодо виборів господарів ЧС-2018 та ЧС-2022

Чинні чемпіони Європи — португальці на чолі з Роналдо — залишили Кубок Конфедерацій, під час якого країні-господарці майбутнього «мундіалю» вказали на компрометуючі її керівництво факти. (Фото з сайта http://www.fpf.pt.)

Зважаючи на всю скандальність отримання Росією футбольного чемпіонату світу-2018, виглядає цілком закономірним той факт, що під час Кубка Конфедерацій, який у ці дні приймає країна-господарка майбутнього «мундіалю», спливли на поверхню нові подробиці кампанії, котрі дозволили російській та катарській заявці перемогти на виборах господарів ЧС-2018 та ЧС-2022 років відповідно.
 
Одразу варто нагадати, що в 2014 році відставний американський прокурор, Майкл Гарсія, котрий на той час очолював слідчу палату комітету ФІФА з етики, надав керівництву світового футболу масштабну доповідь про усі деталі вибору країн-господарів двох найближчих «мундіалів».
 
Щоправда, головуючий тоді у ФІФА Зепп Блаттер дозволив зробити надбанням громадськості лише незначну частину викривальної роботи, в котрій не містилося жодних темних плям.
 
Протестуючи проти засекречення своєї доповіді, Майкл Гарсія залишив організацію, в котрій згодом відбулися масштабні пертурбації.
 
Однак навіть гучні відставки, затримання та поява в Міжнародній футбольній федерації нового керівника не спонукали футбольних функціонерів із Цюріха до оприлюднення усіх подробиць скандального голосування, котре проходило наприкінці 2010 року у Швейцарії.
 
І лише повідомлення потужного німецького видання «Більд» про наявність у його розпорядженні усієї доповіді Гарсії (403 сторінки) змусило ФІФА днями в оперативному порядку викласти на своєму офіційному сайті повну версію доповіді.
 
Чіткої відповіді на питання, котре найбільше цікавило футбольну спільноту, — причетність Росії та Катару до купівлі необхідних для перемоги голосів — в оприлюдненому звіті не знайшлося.
 
По гарячих слідах віце-прем’єр РФ Віталій Мутко, котрий у 2010 році в процесі відбіркової кампанії очолював заявочний комітет своєї країни, заявив, що доповідь Гарсії підтвердила правомірність отримання Росією чемпіонату світу-2018.
 
«Жодних питань до Російської Федерації щодо перемоги нашої заявки бути не може», — наголосив російський чиновник, який курує в уряді спортивну галузь.
 
І справді, як ідеться в доповіді-розслідуванні, прямих ознак підкупу членів ФІФА чи змови російського та катарського  орг­комітетів під час процедури виборів не виявлено.
 
Водночас автор звіту вказує на компрометуючі сам процес підготовки до виборів країни-господаря ЧС-2018 факти.
 
Зокрема, йдеться про появу на рахунку 10-річної доньки одного з конгресменів ФІФА, котрий володів правом голосу, 2 мільйонів доларів.
 
При цьому окремий інтерес викликає серія зустрічей чинного очільника РФ Володимира Путіна, котрий на момент виборної кампанії господаря ЧС-2018 керував російським федеральним урядом.
 
Деталі тих зустрічей з Чаком Блейзером, Джеком Уорнером, Мохамедом бін Хаммамом, Чхон Мон Джуном невідомі.
 
Проте точно відомо, що поважні функціонери, котрі на той час посідали високі пости, згодом були відсторонені від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом.
 
Приміром, Блейзер — колишній генеральний секретар американської конфедерації CONCACAF — у 2015 році отримав пожиттєву дискваліфікацію від футболу. Така ж доля спіткала й екс-віце-президента ФІФА Уорнера та колишнього президента азіатського футбольного союзу Хаммама.
 
Цікавим виглядає й факт зникнення усієї комп’ютерної техніки, якою користувався російський заявочний комітет.
 
Як повідомляє британський «Телеграф», усі комп’ютери, на котрих працював комітет «Росія-2018», були взяті в оренду в одній із футбольних академій, підконтрольній «Національній академії футболу», котра належить власнику лондонського «Челсі» Роману Абрамовичу.
 
А після повернення з обороту їх просто знищили, залишивши детектива без доказової бази.
 
«Упевнений, що разом з Росією ми організуємо найкращий чемпіонат світу», — каже нинішній очільник ФІФА Джанні Інфантіно. 
 

ВРІЗКА

Кубок Конфедерацій. Перший півфінал. Португалія — Чилі — 0:0 (по пен. — 0:3).