Еліна Світоліна стала четвертою серед найкращих тенісисток світу за рейтингом WTA

30.06.2017
Еліна Світоліна стала четвертою серед найкращих тенісисток світу за рейтингом WTA

Через травму ахіллового сухожилля Еліна Світоліна має сумніви щодо свого виступу на Уїмблдоні-2017. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Перерва між другим та третім турнірами «Великого шолома» — «Ролан Гарросом» та Уїмблдоном — зовсім коротка, тож часу на відпочинок, розкачку та, загалом, оптимальну підготовку до трав’яного «шолома» у тенісистів немає.
 
Загалом  до приготування до турніру на зелених кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету, котрий у спортивному календарі стоїть на окремому місці, представники тенісного бомонду мають лише кілька тижнів.
 
Тож процедура переходу з ґрунту на траву виглядає комфортною далеко не для всіх.
 
Дійшовши на «РГ»-2017 до чвертьфіналу та піднявшись у рейтингу WTA на наразі найвище для себе п’яте місце, лідер вітчизняного жіночого тенісу Еліна Світоліна до Бірмінгема — на перший у сезоні трав’яний турнір — прибула в якості першої сіяної.
 
Але далі другого кола першій ракетці України пройти завадила травма ноги. Саме на неї Еліна списала поразку 102-й тенісистці планети, італійці Камілі Джорджі — 4:6, 6:4, 2:6.
 
«У мене проб­леми з ахіллом, тому нам у команді доведеться прийняти непросте рішення — грати чи не грати на Уїмблдоні», — залишаючи корти в Бірмінгемі, заявила Світоліна.
 
Спортсменка зізналася, що пріоритетними для неї в цьому році є хардові турніри, де їй удається демонструвати найкращі результати, котрі дозволяють максимально продуктивно поповнювати очковий доробок, необхідний для потрапляння до вісімки учасниць підсумкового турніру року.
 
«Моя мета — зіграти в підсумковому турнірі в Сінгапурі», — відзначила українська тенісистка.
 
Нині у так званій чемпіонській гонці Світоліна посідає другу позицію, відтак неучасть Еліни в Уїмблдонському турнірі, думається, не надто сильно похитне її позиції у відбірковій гонці до Сінгапуру.
 
 
Яким, зрештою, буде рішення першої ракетки України щодо Уїмблдону-2017, в її таборі пообіцяли сказати 28 червня.
 
І хоча ні спортсменка, ні її довірені особи в окреслений час жодних заяв не зробили, оприлюднений оргкомітетом найпрестижнішого турніру «Великого шолома» рейтинг-лист тенісистів та тенісисток дозволяє зробити припущення про можливість участі Світоліної в цих змаганнях.
 
Так, серед 32 сіяних учасниць майбутніх змагань четвертою в протоколі сіяних стояло прізвище нашої співвітчизниці.
 
Після «РГ»-2017, де Еліна мала п’ятий номер посіву, четвертий рейтинговий номер Уїмб­лдону-2017 — найвища для неї позиція на турнірах із серії «Великого шолома».
 
Примітно, що в цей же день найуспішнішу українську тенісистку сучасності указом Президента України було нагороджено державною нагородою.
 
«З нагоди Дня Конституції України за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм нагородити орденом «За заслуги» ІІІ ступеня Світоліну Еліну», — йдеться в указі Президента України Петра Порошенка.
 
 
* * *
Тим часом у кваліфікаційній частині цьогорічного Уїмблдону, основний раунд якого розпочинається 3 липня, двоє вітчизняних тенісистів — Сергій Стаховський та Ілля Марченко — дісталися фінальної частини відбору.
 
У жіночій сітці кваліфікації українка Катерина Козлова  успішно подолала її перший бар’єр. При цьому до числа учасників основного раунду, окрім Світоліної, потрапили Леся Цуренко, Катерина Бондаренко та Олександр Долгополов.