На Львівщині створять музей відомої ілю­страторки Софії Караффи-Корбут

27.06.2017
У селі Куткір Буського району на Львівщині створять музей ілю­страторки Софії Караффи-Корбут.
 
Саме там прожила багато років і похована відома українська художниця, яка проілюструвала кожну четверту дитячу книжку, що виходили свого часу в Україні.
 
Як повідомляє департамент із питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації, музей уже почали облаштовувати: у приміщенні сільської книгозбірні зробили ремонт, придбали експозиційні вітрини. Частково їх навіть наповнили експонатами — оригінальними малюнками художниці, а також репродукціями її ілюстрацій, книгами з її малюнками та авторською керамікою.
 
Софія Караффа-Корбут — українська художниця-графік.
 
Вона працювала в галузі станкової та книжкової графіки (переважно в техніці ліногравюри), декоративного мистецтва.
 
Мисткиня проілюструвала майже 60 творів українських письменників, які вийшли накладом понад 6 мільйонів примірників.
 
Упродовж 1961—2001 років вона співпрацювала з видавництвами «Дніпро», «Веселка», «Каменяр», проілюструвала майже всі твори Івана Франка, над циклом малюнків до поеми «Іван Вишенський» вона працювала 13 років.
 
Останніми роботами Караффи-Корбут стали ілюстрації до драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня», які вважають вершиною її творчості.
 
Народилася і вчилася художниця у Львові, однак багато років, у тому числі й останні роки життя, провела у селі Куткір Буського району, де й заповіла себе поховати.