Суди, а не судилища: депутату зробити ще один крок у напрямку судової реформи

21.06.2017
Суди, а не судилища: депутату зробити ще один крок у напрямку судової реформи

Голова профільного комітету Руслан Князевич результатом голосування задоволений.

Останнім часом парламент рідко тішить нас продуктивним голосуванням.
 
Тим більше вчорашнє ранкове засідання було розігріто пристрастями навколо львівського сміття.
 
Спочатку нардеп від БПП Оксана Юринець звернулася до мера Львова Андрія Садового із закликом негайно вирішити проблему зі сміттям у місті або добровільно залишити посаду міського голови.
 
У відповідь віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що приєднується до голодування лідера фракції «Самопоміч» Олега Березюка, який з понеділка ночує на сходах Будинку з химерами навпроти адміністрації Президента.
 
Також голодування оголосила у Львові начальник відділу інформаційної політики Львівської облдержадміністрації Ольга Березюк.
 
Але подальша робота виявилася на диво конструктивною. І хоча обговорення проекту закону про внесення змін одразу до трьох кодексів — Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів, зареєстрованого під номером №6232, зайняло практично весь час ранкового засідання, в результаті на табло висвітилися цифра 253 і зеленим — «рішення прийняте».
 
Поданий законопроект Петро Порошенко визначив як невідкладний, адже зміни, передбачені в ньому, необхідні для того, щоб оновлений Верховний Суд запрацював за новими правилами.
 
Зокрема, вони передбачають впровадження  «електронного суду» — можливість звертатись до суду, сплачувати судовий збір, отримувати документи чи відповідну інформацію через інтернет.
 
«Учасники справи зможуть брати участь у засіданні в режимі відеоконференції: відстань не буде проблемою для вирішення судових питань. Більше того, буде створено базу матеріалів справи в електронному вигляді — це важливий крок до сучасного судочинства в Україні. У законі передбачено поетапне впровадження усіх нових електронних інструментів для ефективної і якісної роботи судів. 
 
Крім того, у змінах чітко розмежовується юрисдикція загальних, господарських та адміністративних судів, проведено гармонізацію правил судочинства, що сприятиме більш профільному та ретельному опрацюванню справ», — зазначив  заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Василь Яніцький.
 
Утім говорити про повне схвалення законопроекту поки що рано.
 
Як заявила у коментарі «Українській правді» автор альтернативного законопроекту, який було відхилено, Альона Шкрум, у другому читанні вона наполягатиме на вилученні норми про «автоматичний арешт коштів за борги за газ та електроенергію» та «виклик у суд відповідача-третьої особи на інтернет-порталі судової влади України», адже ці речі «будуть зловживанням для судової влади, довіру до якої не відновлено».
 
Також вона пропонує розділити «найдовший в історії» президентський проект на 5 окремих законопроектів, нагадуючи, що «кодекси мають подаватися окремо». 
 
Тож великі парламентські бої за ці зміни іще попереду. Очевидно, вони відбуватимуться уже восени — через два тижні парламентарії мають намір піти на літні канікули.
 
Як кажуть, проблеми проблемами, а відпочинок — за розкладом.