Українські баскетболістки пробилися до «плей-оф» Євробаскету-2017

21.06.2017
Українські баскетболістки пробилися до «плей-оф» Євробаскету-2017

З оптимістичними сподіваннями українські баскетболістки завершили груповий етап ЧЄ-2017 у Чехії. (Фото з сайта www.fiba.com.)

На жіночий чемпіонат Європи-2017 до Чехії наша національна збірна вирушила ледь не з чемпіонськими сподіваннями, адже, вигравши в протистоянні з переможцем попереднього ЧЄ — збірною Сербії — кваліфікаційну групу на цьогорічний Євробаскет, «синьо-жовті» автоматично потрапили до числа головних фаворитів турніру, котрий приймають Прага та Градець Кралове.
 
Першим іспитом на так би мовити медальну зрілість став поєдинок підопічних Володимира Холопова проти команди Іспанії, яка Євробаскет-2015 завершила з бронзовими нагородами.
 
До великої перерви українські баскетболістки демонстрували гідну гру, завершивши дві чверті з відставанням «-1».
 
Але надалі у грі «синьо-жовтих» стався грандіозний провал, який став причиною розгромної поразки піренейкам та позбавив наших дівчат можливості напряму вийти з групи до чвертьфіналу.
 
Нинішній ЧЄ проходить за новим — відмінним від попереднього турніру — регламентом.
 
Якщо два роки тому учасники «плей-оф» визначалися після двох групових раундів, то на чеському Євро цей процес має значно коротші часові рамки.
 
Імена чотирьох чвертьфіналістів стали відомими одразу по завершенні поєдинків у квартетах А, В, С, D. Переможці цих «пульок» — команди Іспанії, Туреччини, Франції та Бельгії, відповідно, — отримали прямі перепустки до 1/4 фіналу.
 
Натомість для колективів, які посіли в групах другі-треті місця, організаторами передбачена стадія 1/8 фіналу.
 
Своє заслужене місце там здобула й збірна України. Маючи відверто хороший колектив, «синьо-жовті» доволі легко виграли інші два поєдинки у своїй «пульці».
 
Спочатку — в день відкриття турніру — наші дівчата взяли переконливий реванш у чеських баскетболісток за поразку в фінальній частині попереднього ЧЄ.
 
А після невдачі в матчі з іспанками підопічні Холопова упевнено розібралися з командою Угорщини, гарантувавши собі в першому раунді «матчів на виліт» трохи комфортнішого суперника, ніж матимуть мадярки.
 
Власне, в 1/8 фіналу «синьо-жовтим» — другій команді групи «А» — випало грати з третім колективом групи «В», яким стала збірна Словаччини.
 
Суперником же другого колективу квартету «В» — збірної Італії — в 1/8 фіналу стала третя команда групи «А».
 
Перемігши в очному двобої чешок, збірна Угорщини залишила господарок за бортом найцікавішої фази змагань.
 
За аналогічним перехресним сценарієм були сформовані й дві інші пари 1/8 фіналу: Росія (друге місце в групі «D») — Греція (3, C), Сербія (2, C) — Латвія (3, D).
 
З огляду на гру, яку дівчата Володимира Холопова демон­стрували на груповому етапі ЧЄ-2017, у матчі зі словачками, що завершився у вівторок увечері, проблем не мало бути.
 
На цьогорічному Євробаскеті збірна Словаччини — віце-чемпіон далекого ЧЄ-1997 — зірок з неба не хапала, обмежившись однією лише перемогою в групі — над збірною Білорусі.
 
При цьому українські баскетболістки чітко демонструють, що налаштовані досягти максимуму.
 
«Докладемо усіх сил, аби пройти якомога далі турнірною дистанцією», — заявила після завершення першого етапу ЧЄ одна з лідерок «синьо-жовтих» Таїсія Удоденко.
 
Удвох з головною зіркою української збірної — Аліною Ягуповою — вони демонструють найвищу результативність у команді, надихаючи при цьому партнерок та уболівальників на максимальні здобутки.
 
Якщо словацький бар’єр виявиться прохідним, то в наступному раунді на наших дівчат чекатимуть срібні призерки попереднього ЧЄ — француженки.
 
Відзначимо, що на груповому етапі «триколірні» повернули боржок збірній Сербії, взявши реванш за поразку у фіналі Євробаскету-2015. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Фінальна частина (Чехія). Жінки. Група А. Угорщина — Іспанія — 48:62, Україна — Чехія — 59:47 (Ягупова (24)), Чехія — Угорщина — 70:74, Іспанія — Україна — 76:54 (Ягупова (23)), Угорщина — Україна — 72:84 (Удоденко (22)), Чехія — Іспанія — 67:63.
Підсумкове становище: Іспанія, Україна — 5, Угорщина, Чехія — 4.