Партія президента Франції здобула рекордну підтримку на виборах до парламенту

20.06.2017
Партія президента Франції здобула рекордну підтримку на виборах до парламенту

Еммануель Макрон: солодка мить перемоги.

Центристська партія президента Франції Еммануеля Макрона «Вперед, республіко!» здобуває більшість у нижній палаті парламенту після другого туру голосування, що відбувся 18 червня.
 
Згідно з офіційними результатами, партія Макрона отримає загалом 308 місць у Національних зборах, при тому, що для абсолютної більшості необхідні 289 мандатів.
 
Крім того, орієнтовно 42 місця набирає «Демократичний рух» міністра юстиції Франсуа Байру, який, як передбачається, створить коаліцію з президентською партією.
 
Отже, «макронівці» загалом матимуть 350 мандатів у парламенті з 577. 
 
«Національний фронт» на чолі з лідером Марін Ле Пен потрапляє в парламент у складі восьми осіб. До речі, сама Ле Пен стає депутатом Національних зборів уперше.
 
Соціалістична партія забезпечила собі 29 місць­ — найнижчий рівень у післявоєнний період і в порівнянні з 280 у попередньому скликанні, нагадує «Радіо Свобода».
 
Як пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» український політолог і блогер Андрій Плахонін, про таку підтримку в парламенті не смів мріяти навіть великий Де Голль.
 
Проте якщо Де Голлю випало піднімати країну з руїн після війни, то чого чекають французи від Еммануеля Макрона? 
 
Аби не розгубити рекордний вотум довіри виборців, Макрону доведеться засукати рукави і серйозно попрацювати.
 
Найбільшими проблемами Франції на сьогодні є кволе економічне зростання й чималий рівень безробіття.
 
За останні 12 років ВВП Франції збільшився всього на 1% за рік, а рівень безробіття водночас становить понад 10 відсотків.
 
Тільки п’ять країн ЄС — Хорватія, Італія, Кіпр, Іспанія та Греція — мають вищий рівень безробіття.
 
Отже, насоло­джуватися перемогою Макрону доведеться недовго: за красивими обіцянками мають розпочатися конкретні дії.  
 
Європейські лідери привітали Еммануеля Макрона з перемогою. Долучився до привітань і український Президент Петро Порошенко.
 
Очільник України побажав французькому колезі успіхів у реформах заради майбутнього об’єднаної Європи. І наголосив, що готовий до діалогу. 
 
Перша сесія оновленого французького парламенту розпочнеться 27 червня, причому половина кандидатів, які проходять від партії Макрона — новачки у політиці і не мають необхідного досвіду.
 
Також у парламенті працюватиме рекордна кількість жінок — 223, повідомляє Рейтер.