Брухт на вагу золота: як спрацював «металургійний» закон Радикальної партії

20.06.2017
Брухт на вагу золота: як спрацював «металургійний» закон Радикальної партії

Олег Ляшко на металургійному комбінаті імені Ілліча у Маріуполі.

У липні минулого року з ініціативи Радикальної партії парламент прийняв «металургійний» закон, через який ми тимчасово (на рік )збільшили вивізне мито на металобрухт з 10 до 30 євро/т.
 
Це було зроблено для зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови інфраструктури.
 
Уже перші 8 місяців дії «металургійного» закону дозволили:
 
* ліквідувати критичний дефіцит сировини, збільшивши поставки металобрухту на українські металургійні заводи на 30%;
* одночасно наростити бюджетні надходження від експортного мита на металобрухт у 1,5 раза;
* не допустити скорочення понад 20 тис. робочих місць у промисловості;
* зберегти 1,3 млрд. дол. експортної виручки в торговельному балансі країни.
 
Минулого тижня 260 народних депутатів підтримали нашу з Віктором Галасюком і командою РПЛ ініціативу, прийнявши в цілому законопроект №6382, що продовжує дію підвищеного експортного мита на металобрухт іще на 2 роки.
 
Після реєстрації законопроекту ми отримали численні листи підтримки, у т.ч. від Ліги оборонних підприємств України і Асоціації виробників озброєння та військової техніки України, найбільших галузевих асоціацій Укрметалургпром і Федерації металургів України, від багатьох металургійних заводів iз різних регіонів.
 
Запропонований нами підхід повністю відповідає світовій практиці. Наприклад, у Китаї діють 40%-вi вивізні мита (тобто вдвічі вищі, ніж ми ввели в Україні), а в Казахстані — повна заборона експорту металобрухту. Загалом понад 20 країн обмежують чи забороняють експорт металобрухту. 
 
Окремо наголошую, що тимчасове підвищення вивізного мита на металобрухт повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України в рамках СОТ, оскільки вiдповiдає вимогам статтi XXI Генеральної угоди з тарифів і торгівлі СОТ«Винятки з міркувань безпеки»:
 
— запроваджується в умовах зовнішньої військової агресії та анексії частини території України; 
— є економічно обґрунтованим, з точки зору зростання потреб підприємств оборонної галузі, а також необхідності відбудови об’єктів інфраструктури;
— є недискримінаційним, оскільки передбачається, що ставка експорту розповсюджується на експорт брухту чорних металів до будь-якої країни;
— має тимчасовий характер, що безпосередньо пов’язаний з існуванням загрози національній безпеці. 
 
Одразу після погодження законопроекту профільним Комітетом з питань промислової політики та підприємництва голова Комітету та мій заступник з економічної політики Віктор Галасюк офіційно звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо проведення нотифікації та необхідних консультацій в рамках СОТ і надав уряду всі необхідні обґрунтування та аргументи.
 
Прямий позитивний ефект для бюджету від прийняття нашого «металургійного» закону оцінюється в 1,3 млрд. грн. на рік.
 
Згідно з Конституцією Президент має підписати Закон упродовж 15 днів з дати його одержання. Цей закон потрібен, щоб наша армія була озброєна, українські виробництва — iз сировиною, люди — з роботою і зарплатою, а країна — iз валютною виручкою і податками!
 
Це головна ідея і дух Антикризового плану розвитку економіки, який Радикальна партія за­пропонувала Президенту, Прем’єру та Голові Верховної Ради. 
 
Олег ЛЯШКО,
лідер Радикальної партії України