Збірна України зі стрибків у воду виграла командний залік на чемпіонаті Європи

20.06.2017
Збірна України зі стрибків у воду виграла командний залік на чемпіонаті Європи

Із Кубком Європейської ліги плавання: українська команда стрибунів у воду — переможець командного заліку на домашньому ЧЄ. (Фото з сайта НОК.)

В останні роки на чемпіонатах Європи українська збірна стрибунів у воду з трампліна демонструвала хороші медальні результати.
 
Тож, попри кадрові проблеми, пов’язані з декретними відпустками лідерів жіночої команди Юлії Прокопчук та Олени Федорової, на домашньо­му ЧЄ від підопічних Тамари Токмачової очікували хорошого виступу.
 
Маючи в своєму складі іменитого Іллю Квашу, котрий, власне, в Києві підтвердив свій височенний клас і всьоме в кар’єрі виграв континентальне «золото» на метровому трампліні, можна було з упевненістю говорити, що без високих нагород у рідних стінах «синьо-жовті» не залишаться точно.
 
Утім сподіватися, що вітчизняні водні акробати на домашньому єврофорумі виграють командний залік і отримають Кубок Європейської ліги плавання, мало хто міг.
 
Зібравши загалом  244 бали, «синьо-жовті» на два очки випередили росіян.
 
При цьому близькими були наші стрибуни з десятьма медалями в активі й до першості в медальному протоколі, проте завдяки більшій кількості «меншовартісного» металу («срібла») цей залік виграли росіяни.
 
У їхньому доробку — три золоті, шість срібних та дві бронзові нагороди.
 
Українські ж майстри стрибків iз трампліна та вишки з басейну центру спорту «Ліко» виграли три «золота», чотири «срібла» та три «бронзи».
 
Медальну ж трійку з трьома золотими та трьома бронзовими відзнаками замкнули британці.
 
Утім, незалежно від місць у підсумкових протоколах, ужинок, зроблений українцями на домашньому ЧЄ, став найкращим за всі часи виступів вітчизняних стрибунів на європейських чемпіонатах.
 
Певним чином встановити новий медальний рекорд нашим спортсменам допомогли суперники, котрі привезли до Києва не найсильніші склади.
 
Безумовно, свою позитивну роль відіграв і фактор домашнього ЧЄ, де в українських стрибунів була неймовірно потужна підтримка.
 
Проте, зрозуміло, головним у процесі водного полювання на медалі стала титанічна робота, проведена підопічними головного тренера збірної України Тамари Токмачової в процесі підготовки до Євро-2017.
 
Відзначимо, що, крім Кваші, на найвищу сходинку континентального п’єдесталу в столиці України піднімалися Анна Письменська, котра виграла на триметровому трампліні, та Максим Долгов і Олександр Горшковозов, які тріумфували на вишці.
 
Цікаво, що український тандем висотників став першим, кому пощастило підхопити золоту естафету від легендарного німецького дуету Кляйн/Гаусдінг, який виграв дев’ять попередніх ЧЄ на вишці.
 
Іще дві нагороди — срібні — лідер української збірної виграв на триметровому трампліні: в особистому заліку та в парі з Олегом Колодієм.
 
Двічі на другу сходинку п’єдесталу піднімалася Вікторія Кесар — у парі зі Станіславом Оліфірчиком у «міксті» та тандемі з Горшковозовим (у командних змаганнях).
 
А володарями «бронзи» стали Валерія Люлька з Софією Лискун (вишка, синхрон), Анастасія Недобіга (3 м) та Олег Колодій (3 м).