Росія і Катар мають проблеми з підготовкою до проведення чемпіонатів світу

20.06.2017
Росія і Катар мають проблеми з підготовкою до проведення чемпіонатів світу

Чинні чемпіони Європи — португальці — з нічиєї проти мексиканців розпочали свій дебютний Кубок Конфедерацій. (Фото з сайта www.fpf.pt.)

Останні два «мундіалі» сподобались далеко не всім — у ПАР-2010 багатьом не підійшов неприємний звук вувузел, а змагання у Бразилії-2014 проходили на фоні антиурядових протестів та розмов про неготовність країни до турніру.

Росія-2018: чи встигнуть добудувати стадіони?

Без проблем не обходиться і підготовка Росії до ЧС-2018.
 
Основна причина критики — повільне спорудження арен та неналежна їх якість.
 
Так, 8 із 12 стадіонів, котрі прийматимуть матчі світової першості, здадуть в експлуатацію лише наприкінці цього року.
 
Повністю ж готовими поки є чотири поля — в Москві, Санкт-Петербурзі, Сочі та Казані.
 
Власне, ці міста і стали господарями Кубка Конфедерацій-2017, який традиційно вважається «генеральною репетицією» перед «мундіалем».
 
Однак і тут підготовку не оминули курйози — вболівальники та експерти різко розкритикували стан газону «Санкт-Петербург-Арени» на матчі-відкритті у квітні 2017-го.
 
Екс-тренер «Шахтаря» та «Зеніта» Мірча Луческу тоді заявив: «Такого поганого поля, як сьогодні, ніколи не було у жодної української команди за всі 13 років, що я там пропрацював».
 
Але, як показав поєдинок Росія—Нова Зеландія, цю проблему, схоже, вирішили. 

Старт Кубка Конфедерацій: без сенсацій, але з повторами

Головною ж особливістю цьогорічного турніру є використання системи відеоповторів, котра вже підтвердила свою необхідність — саме після перегляду відео арбітри не зарахували гол з офсайду в матчі Португалія—Мексика.
 
Цілком можливо, що цю ж систему використають і на чемпіонаті світу.
 
Перші матчі Кубка сенсацій не принесли — господарі-росіяни були сильнішими за Нову Зеландію, а чилійці «на класі» здолали Камерун.
 
Несподіваною є хіба що нічия чемпіонів Європи — португальців — з мексиканцями. 

Катар-2022: на межі зриву?

А в господаря ЧС-2022 — Катару — проблеми значно серйозніші: після припинення 9  країнами дипломатичних відносин з Дохою майбутнє «мундіалю» на Близькому Сході — туманне.
 
І хоча організатор форуму — ФІФА — заявив, що «тримає ситуацію під контролем», деякі впливові гравці вже зараз вимагають відібрати у Катару турнір.
 
Зокрема, президент Німецької футбольної асоціації Райнхард Гриндель нещодавно заявив: «Наша спільнота має погодитися, що великі змагання не повинні проходити в країнах, які активно підтримують терор». 
 
Варто відзначити, що суперечки навколо «мундіалю»-2022 почалися одразу після отримання Дохою цього почесного права — були і звинувачення в підкупі функціонерів, і заяви про неможливість проведення чемпіонату влітку через аномальну спеку, і про відсутність потрібної інфраструктури.
 
Але всі проблеми Катар поступово вирішує: ФІФА вже «зам’яла» корупційний скандал шляхом звільнення Платіні й Блаттера, а шейхи домовилися з організаторами про перенесення турніру на листопад-грудень 2022 року.
 
А стадіони майбутній господар змагань узагалі будує рекордними темпами: витрачаючи, за даними BBC, 500 мільйонів доларів щотижня, Доха вже представила світу нову футбольну арену.
 
У цілому, при врегулюванні кризи на Близькому Сході змагання у Катару навряд чи хтось забере.
 
Головна перевага країни — фінансова: для реклами ЧС-2022 місцеві шейхи та ФІФА витратили мільярди доларів, а ризикувати великими грошима, мабуть, ніхто не буде. 
 

ТАБЛО

Кубок Конфедерацій-2017. Груповий етап.
Група А. Росія — Нова Зеландія — 2:0 (Боксолл, 31 (у свої ворота); Смолов, 69), Португалія — Мексика — 2:2 (Куарежма, 34; Седрік Соареш, 86 — Хав’єр Ернандес, 42; Е. Морено, 90+1).
Група В. Камерун — Чилі — 0:2 (Відаль, 81; Варгас, 90+1).