Посівна із супутника: як новітні технології захоплюють аграрний сектор

14.06.2017
Посівна із супутника: як новітні технології захоплюють аграрний сектор

Затребуваність операцій з дронами у сільському господарстві зростатиме, і внутрішньоукраїнський ринок на цей запит уже зреагував.

«Там ці селяни з промасленими мазутом руками про комбайни за ціною космічних кораблів торгуються...» — ошелешено повідомило мені після відвідин сільськогосподарської виставки дитя манікюрних салонів, уперше провівши соціологічне опитування неурбанізованого профілю.

Для більшості віддалених від аграрних тем мешканців мегаполісу той факт, що сучасні сільськогосподарські підприємства в Україні стали локомотивами впровадження і розвитку новітніх технологій, — приголомшливе одкровення.  

Про село вони досі виносять судження або зі скандальних телесюжетів про розбірки питущих екс-трактористів або ж про невгамовних медіа-популістів з неодмінними вилами і переляканими коровами.

Тим часом мислячі фермери і винахідники, зацікавлені у підвищенні коефіцієнта корисної дії у своїх господарствах, синхронно з основами класичної агрономії цікавляться й досягненнями Ілона Маска. 

Виставка — індикатор пріоритетів

Стимулювання розвитку та застосування новітніх технологій в агропромисловому комплексі нарешті оголошено пріоритетом і у вітчизняних державних інституціях.
 
Після успішного проведення щойно завершеної в Києві міжнародної виставки «АГРО-2017» її головний організатор — Мінагрополітики — вирішило, що в наступному році головною темою цього щорічного заходу стане презентація технологій в аграрному секторі.
 
Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час форуму AgTech. 
 
«Ефективне втілення технологічних рішень у виробничі процеси може відбуватись лише за умови партнерства між державою, бізнесом та розробниками нових рішень. Ми застосовуватимемо найкращий досвід наших іноземних партнерів, таких як Нідерланди чи Ізраїль, які успішно використовують високі технології в аграрній галузі. Наукові розробки мають бути прикладними, а дослідження не лише мають бути теоретичними, а й працювати на запит економіки», — зауважила заступник мі­ністра. 
 
За словами Ольги Трофімцевої, Мінагрополітики йтиме шляхом створення інноваційних агрохабів та технологічних агрокластерів для стимулювання прогресу як в агросекторі, так і в економіці загалом.
 
Зокрема, сьогодні розглядають можливість створення в Україні спільного науково-інноваційного центру з ізраїльським центром сільськогосподарських досліджень Волкані. 
 
«Технології в аграрному секторі мають відігравати «роль парасольки» для всіх пріоритетів стратегії «3+5». Адже без відповідного рівня технологій не можна уявити собі ані цивілізованого ринку землі, ані забезпечення системного управління безпечністю та якістю продуктів харчування, ані розвитку сільських територій», — підкреслила Ольга Трофімцева. 

Контроль iз космосу

Днями в Посольстві США компанія Planet презентувала передові можливості використання супутникових знімків, які дозволять українським аграріям встановити щоденний глобальний контроль над станом рослин та земельним фондом.
 
У заході взяли участь представники Міністерства аграрної політики і продовольства, Державного космічного агентства України, регіональної влади, академічної еліти та українських приватних підприємств.
 
Віце-президент iз розвитку бізнесу компанії Planet Джон Олрікс представив революційний підхід Planet до космічного моніторингу.
 
Зокрема — передові можливості використання супутникових знімків компанії Planet у різних країнах та технічні рішення, які допомагають збільшити ефективність в управлінні сільськогосподарськими підприємствами.
 
Компанія Planet — каліфорнійська компанія «новітніх космічних» технологій, яка була заснована в 2010 році групою вчених — колишніх співробітників NASA.
 
Компанія Planet першою у світі змогла забезпечити якісну супутникову зйомку всієї земної поверхні кожного дня.
 
Зараз на орбіті працює близько 140 мікросупутників групування Planet, що є найбільшим сузір’ям супутників у світі.
 
Цю космічну інформацію використовують як приватний бізнес, так і уряди розвинутих країн для прийняття зважених управлінських рішень. 
 
Українська сторона у свою чергу представила огляд еволюції вітчизняного ринку щодо супутникового агромоніторингу, можливості, які тепер доступні українським сільськогосподарським компаніям завдяки технології Planet.
 
Із кожним роком український сільськогосподарський ринок стає більш професійним, а українські аграрії — обізнаними в сучасних технологіях та вимогливими до якості продуктів. 

Інвесторів шукаємо самі

Тим часом українська компанія Drone.ua оголосила про залучення низки приватних інвесторів iз Великобританії, Польщі та Молдови, інтереси яких в Україні представляє компанія «Студія Аграрних Систем».
 
Значні фінансові ресурси залучають під створення спільного підприємства з назвою DroneUA Agroservice. 
 
Точний розмір інвестицій та умови угоди поки що не оприлюднюють. Але учасники угоди оцінюють її в 4,7 млн. доларів.  
 
При оцінці до уваги брали показники наявного земельного банку клієнтів Drone.ua, інформацію про поточні фінансові показники (на­приклад, дані щомісячної передплати агропослуг), а також заплановані показники зростання. 
 
Підприємство стане провайдером послуг безпілотних технологій у сільському господарстві.
 
Воно зароблятиме, продаючи сервіси сільськогосподарським підприємствам по моделі передплати.
 
Ці сервіси включають аерозйомки посівів, розрахунки рівня вегетації, біохімічний аналіз рослин, аналіз ґрунтів і таке інше.
 
В активи нової компанії вже ввійшов власний дослідницький центр на базі сільськогосподарського підприємства в Черкаській області,  загальною площею 1477 гектарів.  
 
До кінця 2018 року штат нового підприємства планують розширити до 200 людей, відкрити філії в Одесі, Кіровограді, Сумах. 
 
У результаті оборудки обсяг земельного банку, який обслуговує DroneUA Agroservice,  вже збільшився більш як на третину — до 3,1 млн. гектарів.
 
Оператори дронів планують здійснити до кінця 2017 року близько 30 тисяч вильотів над новими площами в Україні. 
 
Нагадаємо, недавно Державіаслужба запропонувала правила використання дронів в Україні.
 
28 квітня було представлено оновлену концепцію регулювання для безпiлотних апаратів, тобто фактично — правила їх використання в Україні.
 
Поки що це лише проект документа. В ньому запропоновано класифікацію дронів, особливості роботи з дронами у випадках комерційної та любительської експлуатації, ситуації, коли пілоту дрона необхідна сертифікація і реєстрація та інше.
 
До речі, в Державіаслужбі вже анонсували й створення окремого напряму з дронiв.
 
Дрони запропоновано класифікувати за масою (нульовий клас — до 250 грамів, перший — від 250 грамiв до 20 кілограмів, другий — від 20 до 150, третій клас — понад 150 кілограмів).
 
Також пропонують класифікацію по типу управління: ручний візуальный — клас A, ручний інструментальний — клас B, автономний — клас C. 
 
За словами експертів, в Україні сьогодні основна кількість безпілотників — пристрої вагою до 25 кілограмів iз можливістю автоматичного польоту, тобто ті, що потрапляють у категорію «1С».
 
Державна авіаслужба, опираючись на дану класифікацію, пропонує наступні правила з диференціацією для комерційного та некомерційного використання: (див. Таблицю 1).
 
На сьогодні Україна є країною з практично незавантаженим повітряним простором порівняно, скажімо, з державами Євросоюзу.
 
Для виробничих завдань у сільському господарстві ефективніше виконувати польоти вище, тому затребуваність операцій iз дронами у такій перспективній для нас галузі економіки, як очікується, зростатиме.