Гаджети на мільярд: українські розробники вже готові конкурувати на світовому ринку

07.06.2017
Гаджети на мільярд: українські розробники вже готові конкурувати на світовому ринку

Автори розробки сподіваються, що їхня ідея — однією кнопкою керувати великою кількістю техніки — знайде підтримку серед партнерів.

Широке розповсюдження смартфонів та інших гаджетів дозволяє непогано заробляти не тільки її виробникам, а й розробникам супутньої техніки.
 
Так, за підрахунками аналітиків компанії Technavio, до 2021 року обсяг глобального ринку IoT (інтернет-речей, з англійської Internet of Thinks. — Ред.) досягне 1,37 млрд. доларів.
 
При цьому 81% приросту цього ринку припаде на електронні гаджети. 
 
Про ймовірні темпи розвитку цього ринку є різні дані.
 
За ними прогнозується зростання у межах 4-20%. Також передбачається, що до цього часу до інтернету буде підключено 50 млрд. пристроїв.
 
У нашій державі проекти в галузі IoT розвиваються доволі активно.
 
Варто назвати такі українські проекти, як PetCube та пристрій для розумного енергоменеджементу Ecois.me.
 
А нещодавно кулон для запису нотаток, розроблений львів’янином Назаром Федорчуком, зібрав на краудфандинговій платформі Kickstarter 300 тисяч доларів.
 
Це при тому, що розробники планували впродовж 40 днів зібрати всього 50 тисяч доларів.
 
Утім самі розробники працюють більше на Захід, адже продати результати своєї роботи на Батьківщині наразі доволі важко.
 
«Пристрої екосистеми IoT мають ще занадто високу вартість для України. Саме тому використання нових гаджетів і технологій у нас менш популярно в порівнянні з більш розвиненими країнами. За кордоном люди відкритіші до інновацій і намагаються застосовувати їх у життя, у нас же існує певна інерція — часто людям важко перелаштуватися зі звичних технологій», — каже один із розробників, співзасновник проекту Berry Максим Трибунський.
 
Berry створив «ідеальний інтерфейс управління» — бездротову кнопку, яку просуватимуть на ринок під цією наз­вою.
 
Вона, за словами розробників, передбачає три базові типи натискання і сотні сценаріїв для використання, перетворюючи таким чином телефон у розумний хаб.
 
За допомогою спеціально розробленого додатка Berry може дистанційно керувати функціями і додатками телефону (відключити звук, зробити селфі, скинути виклик, IFTTT), а також управляти іншими гаджетами — музичними колонками, освітленням тощо. 
 
Berry, як пояснює Трибунський, передбачає три базові типи натискань: одне натискання, подвійне натискання і затримане натискання.
 
На кожен тип через спеціальний додаток на телефоні (який взаємодіє з кнопкою через Bluetooth LE) користувач може налаштувати різні сценарії використання техніки, включаючи мобільний телефон.
 
Таким чином можна призначити від одного до нескінченного списку виконуваних дій. Крім цього, користувач може самостійно додати свій тип натискання і вибрати під нього будь-який функціонал.
 
Також Berry володіє багатокористувацькою системою (можна підключити декілька телефонів до однієї кнопки), її можна інтегрувати в будь-яку систему як джерело управління.
 
Таким чином, телефоном, будь-який іншим гаджетом або елементом розумного будинку можна легко керувати за допомогою Berry.
 
Кнопка допоможе не лише знайти телефон, увімкнути таймер, диктофон, а й допоможе людям з обмеженими можливостями.
 
Наприклад, функція «дверний дзвінок для глухих»: після натискання кнопки на смартфоні буде відображено дію дверного дзвінка.
 
Зараз команда розробила дві версії кнопки — для фіксованого та персонального використання, які мають пиле- і водозахист, що дає можливість використовувати її в приміщенні або на вулиці в умовах дощу або при потраплянні води. 
 
«Із кожним днем нас оточує все більше нових додатків і гаджетів, тому зараз виникає потреба швидко і зручно керувати цифровою технікою. Тепер, прийшовши додому після роботи, за одним натисканням можна ввімкнути світло в будинку, запустити плейлист у Spotify підключений до Sonos, і просто розслабитися, — додає Максим Трибунський. — Невдовзі команда планує запуск на краудфандинговій платформі Indiegogo для збору додаткових коштів».