Випробування «карликом»: перед матчем з Фінляндією «синьо-жовті» зіграють із мальтійцями

07.06.2017
Випробування «карликом»: перед матчем з Фінляндією «синьо-жовті» зіграють із мальтійцями

Збірна України провела відкрите тренування на НСК «Олімпійський». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Готуючись до березневого поєдинку кваліфікації на «мундіаль» проти хорватів, наставник української збірної Андрій Шевченко відмовився від ідеї проведення спарингу з командою Грузії.

Зважаючи на результат — мінімальну поразку від «картатих» без яскравої гри в атаці — це рішення можна назвати помилковим.

Аби ж не стати жертвою незапланованих очкових втрат у відбірковому поєдинку проти фінів, призначеному на 11 червня, наші функціонери вирішили організувати команді Шевченка товариський матч зі збірною Мальти, котрий учора пізно ввечері завершився в австрійському Граці.

Кадрове питання

Щоправда, мальтійці, при всій повазі, не той суперник, який може приймати серйозні іспити в українців, але, як запевнив Шевченко, «це — хороша можливість награти необхідні зв’язки в нападі, повернути впевненість у собі і дати шанс тим, хто грав не так багато».
 
До лав національної збірної тренерський штаб цього разу викликав 25 футболістів, котрі у сезоні, що завершився, мали стабільне місце у стартовому складі своїх команд.
 
Виняток із правила — хавбек «Шальке» Євген Коноплянка, який, за словами тренерського штабу, навіть попри нечасті виходи на поле, все одно не має особливої конкуренції на своїй позиції.
 
Є і одна втрата — розташування «синьо-жовтих» покинув травмований півзахисник «Динамо» Денис Гармаш.
 
Натомість доволі неочікуваною є поява у збірній 18-річного голкіпера «Дніпра» Андрія Луніна та 20-річного «динамівського опорника» Володимира Шепелєва, але, як уже повелося в першій команді країни, подібні виклики — аванс для талановитої молоді.
 
А от присутність у таборі українців Руслана Маліновського та Євгена Шахова — яскраве підтвердження їхньої вдалої гри за бельгійський «Генк» і грецький ПАОК відповідно.
 
Невеликий вибір у Шевченка в нападі — разом з Артемом Бесєдіним тренер викликав і Євгена Селезньова, котрий після непоганого старту в «Карабюкспорі» знову привернув до себе увагу скаутів збірної.
 
А юний форвард «Дніпра» Артем Довбик має замінити травмованого Кравця та Зозулю, котрий, нагадаємо, через клубні проблеми призупинив кар’єру у національній команді.

Турнірні перспективи

Традиційним місцем збору гравців на підготовку до товариського матчу з мальтійцями та кваліфікаційного поєдинку з фінами стала Конча-Заспа.
 
А після прес-конференції тренерського штабу та відкритого тренування на полі НСК «Олімпійський» збірники вирушили до Австрії. 
 
Під час роботи на чолі головної команди Олега Блохіна та Михайла Фоменка українцям організовували закордонні турне лише напередодні фінальних частин ЧС та ЧЄ.
 
Але Андрій Шевченко, схоже, має повний «карт-бланш» від Федерації футболу, котра вже вдруге поспіль забезпечила «синьо-жовтим» повноцінний тренувальний табір у австрійських Альпах.
 
Матч же проти Фінляндії, котрий наша збірна проведе 11 червня у Тампері, є надзвичайно важливим у контексті боротьби за друге місце у групі, котре дозволить його володарю розіграти путівку на «мундіаль» в «плей-оф».
 
Маючи один бал відставання від головної сенсації останнього Євро — Ісландії — та рівну кількість очок із Туреччиною, «синьо-жовтих» у другому відбірковому матчі цього року влаштує лише перемога.
 
Про це говорить і голкіпер Андрій П’ятов: «Фіни запам’ятались своєю непоступливістю.
 
Легко з ними точно не буде. Вкотре нагадаю — нам необхідно забивати, тому ми постараємося нав’язати супернику свою гру». 
 

НА СТАРТ

Склад збірної України на матч відбору ЧС-2018 проти Фінляндії
 
Воротарі: П’ятов, М. Шевченко (обидва — «Шахтар»), Лунін («Дніпро»), захисники: Кучер, Ракицький, Бутко, Ордець, Кривцов (усі — «Шахтар»), Морозюк («Динамо»), Соболь («Зоря»), Матвієнко («Карпати»), півзахисники: Степаненко, Малишев, Коваленко (усі — «Шахтар»), Ярмоленко, Сидорчук, Циганков, Шепелєв (усі — «Динамо»), Петряк («Зоря»), Шахов (ПАОК, Греція), Коноплянка («Шальке», Німеччина), Маліновський («Генк», Бельгія), нападники: Селезньов («Карабюкспор», Туреччина), Бесєдін («Динамо»), Довбик («Дніпро»)