Україна закликала Європу допомогти звільнити з полону «ДНР» вченого Ігоря Козловського

02.06.2017
Україна закликала Європу допомогти звільнити з полону «ДНР» вченого Ігоря Козловського

Ігор Козловський (праворуч) незадовго до полону.

Україна закликала Комісара Ради Європи з прав людини Нільса Муйжніекса вимагати звільнення професора Івана Козловського, якого затримали у Донецьку більше року тому.
 
Відповідну заяву постійний представник України при Радi Європи Дмитро Кулеба зробив під час засідання комітету міністрів Ради Європи минулої середи.
 
Пан Кулеба також поінформував членів Ради Європи про справу Козловського, зокрема, про тривале утримання за ґратами та нещодавнє протизаконне рішення про його подальше позбавлення волі.
 
Дипломат закликав єврокомісара втрутитись у цю справу та, використовуючи свої повноваження у цій сфері, вимагати звільнення професора Козловського.
 
Нагадаємо, бойовики затримали Козловського 27 січня 2016 року, коли він вийшов з квартири винести сміття в окупованому Донецьку.
 
Вже 3 травня 2017 року так званий військовий трибунал «ДНР» виніс ухвалу і засудив ученого-релігієзнавця до 2 років і 8 місяців позбавлення волі.
 
За словами сина заручника — Олександра Козловського, «суд» бойовиків «не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування».
 
На нещодавньому засіданні три­сторонньої контактної групи в Мінську порушували питання про звільнення вченого, проте сторона ОРДО не включає його у списки на обмін, аргументуючи свої дії тим, що вчений є нібито «громадянином «ДНР».
 
В Україні і по всьому світу неодноразово проходили організовані родичами вченого акції #FreeKozlovsky з вимогою звільнити Ігоря Козловського з полону бойовиків.
 
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Козловського в’язнем сумління, оскільки його було засудженого бойовиками терористичної «ДНР» за надуманим і абсурдним звинуваченням.  
 
Днями стало відомо, що сепаратисти відправили українського вченого «відбувати покарання» до Микитівської колонії №87, що в окупованій Горлівці.
 
Ігор Козловський — автор понад 50 наукових книг, понад 200 статей у словниках, енциклопедіях, періодичних виданнях.
 
Більш як 25 років пропрацював у Донецькій обласній державній адміністрації на посаді головного фахівця у справах релігії, викладав у вищих навчальних закладах Донецька.
 
За свою миротворчу діяльність вчений нагороджений медаллю Австрійського товариства Альберта Швейцера.