Оптимістичний початок: «Газпром» у Стокгольмі зазнав нищівної поразки від «Нафтогазу»

02.06.2017
Перше рішення Стокгольмського арбітражу щодо двостороннього позову між НАК «Нафтогаз України» та російським «Газпромом» виявилося навіть вигіднішим для України, ніж могли прогнозувати найбільші оптимісти.
 
Де-факто суд уже в першому, тобто попередньому, вердикті повністю став на бік нашої держави і скасував головні, найбільш кабальні для України, пункти так званого «газового контракту Тимошенко», підписаного у 2009 році.
 
Внаслідок яких усі ми потрапили в газову пастку Кремля: «Газпром» нараховував космічні суми вигаданого боргу, а взамін вимагав політичних поступок. 
 
Звернення до міжнародного суду в Стокгольмі — попри весь скепсис деяких вітчизняних аналітиків, які стверджували, що перемога нам не світить — скасувало найбільший головний біль України, принцип «качай або плати».
 
Відповідно до нього, ми мусили щорічно закуповувати в «Газпрому» 52 млрд. кубометрів газу.
 
А якщо стільки нам було не треба, особливо зважаючи, що останніми роками споживання газу дуже впало, то все одно мали заплатити Москві за цей обсяг.
 
Тож уявний «борг» України перед «Газпромом» сягнув 42,8 млрд. доларів. Або 1,128 трлн. гривень. Тоді як уся видаткова частина бюджету України у 2017 році не перевищує 912 млрд. гривень... 
 
Суд у столиці Швеції повністю скасував вимогу «качай або плати». І зробив безпідставними боргові вимоги росіян.
 
Також, за словами очільника «Нафтогазу» Андрія Коболєва, арбітраж переглянув контрактну ціну на російський газ для України — з 2014 року.
 
Другий аспект рішення: відтепер процес визначення ціни має враховувати ситуацію, яка на той момент існує на ринку.
 
Іншими словами, епоха тривалих контрактів, на десять років, коли ціну не можна було варіювати, попри зміну ситуації у галузі, вже щасливо завершилася. 
 
І нарешті, арбітраж скасував дивну умову кон­тракту, яка забороняла реекспорт газу. Тобто, раніше ми могли купувати «блакитне паливо» лише для своїх потреб і не мали права продавати його споживачам в інших країнах. 
 
Представники української влади — і Президент Петро Порошенко, і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман — привітали таке рішення стокгольмських суддів.
 
Офіційна Москва наразі ж зберігає мовчанку. Так, «Газпром» зауважив, що рішення арбітражу є проміжним, і натякнув, що не коментуватиме його до кінця червня, коли має надійти друге рішення.
 
А представники компанії заявили, що не встигли ще прочитати 790 сторінок тексту. 
 
Натомість перший заступник голови «Газ­прому» Олександр Медведєв прокоментував фіаско своєї структури у футбольній манері.
 
«Київ тішиться перемозі. Яка перемога? Якщо у футболі гол не забили, але двічі торкнулися м’яча, то це що? Також перемога?» — сказав він. 
 
При цьому більшість аналітиків зазначає: наступні вердикти арбітражу ґрунтуватимуться на першому або проміжному рішенні. n