У 2017 році до ЗСУ планують призвати близько чотирьох тисяч офіцерів запасу

31.05.2017
У червні розпочнеться черговий призов на службу в ЗСУ офіцерів запасу.
 
Загалом у 2017 році до ЗСУ планують призвати близько чотирьох тисяч офіцерів запасу, вирощених військовими кафедрами вишів.
 
Їх призвуть поетапно на строк 18 місяців із можливістю залучень до виконання завдань у зоні АТО після проходження перепідготовки.
 
Тобто від класичної мобілізації це відрізняється суто формально.
 
Законодавство передбачає збереження за ними робочого місця та заробітної плати.
 
Нагадаємо, що ще в січні цього року Генштаб ЗСУ попередив, що «в 2017 році на військову службу призиватимуть офіцерiв запасу до 43 років, які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів, але раніше не служили».
 
Ця необхідність залучення молодих фахівці до військової справи викликана тим, що після звільнення в запас шостої черги мобілізованих у лавах ЗСУ в зоні проведення АТО залишилися тільки контрактники.
 
Однак темпи набору військовослужбовців на контракт сповільнилися, і Збройні сили відчувають брак кадрів i певний некомплект.
 
Призвані офіцери запасу працюватимуть на посадах, на яких навчалися. Найбільше армія зараз потребує командирів піхотних та артилерійських бригад.
 
Найактивніше на «заклик Батьківщини» відгукнулася, як завжди, Західна Україна.
 
Наприклад, на Львівщині ті, хто закінчили військову кафедру, хоч тiльки починають отримувати повістки, але у львівському комісаріаті вже набрали понад 50% осіб із необхідної кількості.
 
Як повідомив Львівський обласний військовий комісар Олександр Тіщенко, Львівщина повинна буде призвати 100 офіцерів запасу.
 
Коментар військового комісара Львівщини вочевидь характерний i для всіх інших областей України.
 
«В зону проведення АТО вони їхатимуть за власним бажанням. За ними зберігається місце праці, весь соцпакет, і через два роки вони повернуться на своє місце, — зазначив Тіщенко.
 
— Іншими словами, це та сама мобілізація, тільки призов за призовом. У мирний час, щоб «закосити» від військової служби, йшли на військову кафедру, зараз прийшла пора віддати борг перед державою». 
 
Він також додав, що «це люди, які самі погодилися, декого переконали, що треба піти, але це люди, які вже пройшли медкомісію, вони вже відібрані і будуть включені з першим надхо­дженням телеграми до наказу міністра оборони».