У спецуправлінні ГПУ заявляють про тиск через розслідування злочинів режиму Януковича

31.05.2017
Чим більше часу проходить від героїчно-трагічних подій на Майдані, тим більше питань i перешкод, шаленого спротиву виникає під час розслідування злочинів режиму Януковича: занадто багато теперішніх можновладців чомусь бояться правди, й вочевидь їм є що приховувати.
 
«Слідство повсякчас стикається з перешкодами у розслідуванні цих справ, ці пере­шкоди надходять у тому числі й від керівництва Генпрокуратури, зокрема і від головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, — заявив в ефірі телеканалу «112 Україна» начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.
 
— З цього приводу я неодноразово надавав Генпрокурору письмові скарги з приводу того, у чому полягають ці порушення. Але, на жаль, реакцiї немає».
 
Сергій Горбатюк нагадав, що наразі про підозру у «справах Майдану» повідомлено понад 350 особам, обвинувальні акти щодо понад 230 осіб спрямовано до суду, і вже є понад 35 вироків. 
 
Говорячи про перешкоджання роботі, Горбатюк згадав про розслідування економічних справ:
 
«Була нарада, на якій жодного обговорення розслідування економічних справ не відбувалося, було складено протокол, після чого цей протокол потрапляє до Матіоса, в нього вносяться завідомо неправдиві дані про те, що слідство неефективне, і справи забираються».
 
Яскравим прикладом «ефективної» (більш ніж дворічної) роботи військової прокуратури — є розслідування вбивства жінки 19 лютого 2014 року в Хмельницькому: тоді в бік містян, що прийшли до будівлі СБУ, лунали автоматні черги.
 
Але після «розслідування» підопічними Матіоса замість того, щоб притягти до відповідальності працівників Хмельницького СБУ «з’ясувалося», що місцеві «майданівці» самі себе перестріляли...
 
«Наш департамент був змушений забрати собі це провадження і фактично починати розслідування з нуля», — заявив Горбатюк.
 
Раніше Анатолій Матіос звинуватив Сергія Горбатюка у провалі розслідування «справ Майдану» та економічного блоку справ щодо злочинів команди Януковича.
 
У свою чергу, Горбатюк написав до десяти рапортів із приводу незаконних дій Матіоса, «але реагування немає».
 
«Упродовж останнього року я дію у законний спосіб. Але якщо реакції й далі не буде — є Вища рада правосуддя, куди можна звертатися, або якщо є ознаки якихось кримінальних правопорушень — в інший правоохоронний орган. Бо це порушення, на які треба реагувати», — додав начальник управління спецрозслідувань ГПУ.
 
Такі прокурорські війни не вселяють особливої надії, що врешті колись стануть відомими усі (!) фігуранти злочинів проти «майданівців» й економічних «діянь» команди Януковича.
 
А тим більше — покарані.