«Київенерго» обіцяє відшкодувати збитки власникам понівеченого вибухом труби майна

31.05.2017
Потужний вибух у Голосіївському районі столиці в обід у понеділок перелякав чимало киян.
 
Працівники ПАТ «Київ­енерго» в тепломережах проводили планове гідравлічне випробовування, яке призвело до розриву труби i виливу води на поверхню: як зафіксували камери спостереження, асфальт і каміння розліталися в чималому радіусі та вгору до сьомого поверху. 
 
У «Київенерго» виправдовуються, що масштабний прорив води на Голосіївському проспекті є наслідком зношеності тепломереж, які експлуатуються ще з 1979 року й давно вичерпали свій 25-річний нормативний ресурс.
 
Утішним є лише те, що прорив стався не взимку, адже тоді все навкруги ще й обдало б окропом.
 
Наразі — вибиті шибки, кілька не на жарт пошкоджених автомобілів і вирва на прибудинковій території розміром 2х3 м. 
 
В акціонерному товаристві заспокоїли, що людям, чиє майно постраждало, переживати не варто, бо всі збитки постраждалим буде компенсовано «в установленому законодавством порядку».
 
Уточнимо: йдеться про десятки вибитих шибок, понівечені металоконструкції та автівки. 
 
Власникам автівок i постраждалого житлового фонду юристи радять звертатися до ПАТ «Київенерго» як до організації, що надає послуги з постачання води та експлуатації мережі труб, посилаючись на їхнє повідомлення, адже ним вони підтвердили свою відповідальність за експлуатацію «несправних» труб.
 
Громадяни можуть самостійно назвати суму заподіяної шкоди. Чи згодяться з нею винуватці — це вже інше питання. Якщо ні — варто підключати до справи юристів.
 
Скільки часу триватиме відшкодування і як узагалі ця процедура відбуватиметься, юристам складно сказати, адже чинне законодавство не передбачає таких випадків, а є лише певні норми загального характеру, які регулюють питання відшкодування.