Фестиваль-конкурс шкільних самодіяльних театрів «Перевтілення» став міжнародним

31.05.2017
Фестиваль-конкурс шкільних самодіяльних театрів «Перевтілення» став міжнародним

Учасники «Перевтілення-2017». (Фото надане організаторами.)

Нещодавно відбувся VI фестиваль-конкурс шкільних самодіяльних театрів «Перевтілення».
 
Упродовж трьох днів в актовій залі Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова учасники та гості свята мали можливість переглянути 21 виставу, побувати на майстер-класах iз танців, відчути себе декламатором, актором чи співаком перед відкритим мікрофоном.
 
Цьогорічне «Перевтілення» переросло зі всеукраїнського у міжнародне.
 
Окрім учасників iз Харкова, Запоріжжя, Чернігова, Києва, Вишгорода та Боярки, прибули юні актори з Литви і Польщі.
 
Тож і ведучі говорили українською і англійською мовами.
 
Перевтілення і справді відбулося! Чарівна магія, феєричне дійство, шалений темп, неймовірний драйв, емоційні майстерні виступи акторів дитячих театрів не залишили байдужими нікого.
 
Глядачі і члени журі сміялися і плакали, захоплювалися і сумували, переносилися в інший вимір або поринали в чарівний світ казки, — словом, перевтілювалися.
 
Всі отримали незабутні враження від перегляду спектаклів, а юні актори повезли додому нагороди і заслужене визнання. 
 
Нагородження відбувалося за номінаціями: краща чоловіча, жіноча і характерна ролі, майстер епізоду і кращий дует, краща модерна і краща авторська вистави, краще образне рішення вистави, кращі сценічні костюми і краща роль другого плану...
 
Волонтери, актори-драгоманівці, опікувалися учасниками конкурсу, що приїхали з інших областей чи з-за кордону; готували сцену до виступів театрів; малювали і гралися з дітьми.
 
Тож перерви між спектаклями були не менш цікавими і пізнавальними. 
 
«Гран-прі» заслужено отримала вистава «Янголи у моєму волоссі» у виконанні театру Alyvos з міста Вільнюс; художній керівник — Раса Куліте-Поліні.
 
Актори з Литви заворожили глядачів своєю майстерною грою, довели, що театр єднає шанувальників прекрасного, адже для того, щоб донести думку, потрібні не лише слова. 
 
Мале гран-прі виборола дитяча театральна студія «Свія» із міста Запоріжжя, художній керівник — Світлана Ємець. Казка «Сонечко рятує світ» справді зачарувала усіх присутніх.
 
Запорізькі актори, здається, отримали найбільшу кількість нагород у різноманітних номінаціях:
 
«Краща чоловіча роль» — Тихон Ємельянов за роль Мурахи, «Краща характерна роль» — Марія Притула за роль Тлі, «Майстер епізоду» — Марія Карпенко за роль Колорадського Жука. 
 
Народний театр «Вавилон» філологічного факультету НПУ ім. М. Драгоманова подарував глядачам (позаконкурсно) незабутню чарівну казку для дорослих і дітей «Свято зірки» за п’єсою Надії Симчич.
 
Ініціатива проведення фестивалю «Перевтілення» належить художньому керівнику народного студентського театру «Вавилон», заслуженому працівнику культури, професору кафедри української літератури НПУ імені Михайла Драгоманова Ірині Савченко.
 
Співорганізатором нинішнього триденного дійства став Благодійний фонд Михайла Гаврилюка.
 
Головою професійного журі, до якого входили актори, філологи, режисери, художники, був відомий актор Київського академічного театру «Колесо», режисер, викладач сценічної майстерності Анатолій Суханов.