Ляшко: Треба більше корів — свиней нам у владі вистачає

31.05.2017
Ляшко: Треба більше корів — свиней нам  у владі вистачає

Олег Ляшко переконаний: без корови немає України.

Олег Ляшко приїхав на Сумщину, щоб дізнатись про проблеми аграріїв.

У дослідному господарстві Аграрної академії наук розводять велику рогату худобу та шукають нові методи вирощування зернових культур. Коровам скаржитись немає на що: вони нагодовані й доглянуті.

А от у селян, до яких політик ставиться з такою прихильністю, проблем багато.

Найбільша — відсутність підтримки держави.

«Тваринництво на селі дуже важливе, бо це робочі місця, продовольча безпека держави, ціни на продукти харчування. Коли в Україні не буде корів, свиней, гусей, тоді з-за кордону завозитимуть продукцію втричі дорожче. Ми наполягаємо на впровадженні державних програм кредитування фермерів, зменшенні податків для сільгоспвиробників та підтримці на внутрішньому і зовнішньому ринках. Треба не землю продавати, а продукцію!» — звернувся до співробітників господарства Ляшко.
 
Лідер Радикальної партії із великим задоволенням оглянув корівник і одразу ж поділився враженнями.
 
«Наді мною іноді кепкують, мовляв, Ляшко цілується з коровами. Я всім кажу: корова — це годувальниця, це супер! В Індії, наприклад, корова — священна тварина. Так і в Україні повинно бути, адже, коли у дворі є корова, є достаток. Це і масло, і молоко, і сир, і все інше. От гляньте на цих корівок — хоч сьогодні на коров’ячий конкурс краси відправляй», — розповів народний депутат.
 
Після корівника Ляшку показали поля дослідного господарства.
 
Виявилося, що політик неабияк розбирається у зернових, відрізняє одну культуру від іншої і навіть знає основи сівозміни.
 
Робітники господарства назвали його справжнім агрономом і подарували на згадку зразки зернових, які вирощують.
 
Найбільше вони зраділи тому, що Ляшко розуміє: ринок землі відбере у них роботу і майбутнє. 
 
«Землю можна продати один раз — її скупить латифундист або транснаціональна корпорація, посіють сою, рапс, соняшник і ніхто не думатиме про тваринництво чи соціальну сферу. Іноземці сіятимуть культури, які виснажують землю, але дають швидкий прибуток. Ми ж пропонуємо саджати і розвивати те, що їдять в Україні. Наприклад, гречка, яку ми зараз купуємо у Китаї.  Китайська гречка підходить тільки, щоб свиням давати, а вони українців нею хочуть годувати! Бізнес не можна робити на здоров’ї людей! У нас повинно бути все своє. Треба вирощувати українську гречку, тоді ми і китайців нагодуємо, і свиням їхнім дамо корм», — поділився своїм баченням політик. 
 
Селяни скаржилися Ляшку не тільки на аграрну політику держави. Так, доярка Тамара Миколаївна  розповіла, що має 27 років стажу, але пенсію отримати не може через бюрократичні перепони — від неї просять надати первинну документацію на підтвердження стажу.
 
«Людина пропрацювала, їй повинні нарахувати пенсію, а документи хай дають ті, кому вона платила внески. У Пенсійному фонді мінялось то одне, то друге, а зараз, щоб не платить пенсію, вони розказують про «первічку». Де її взяти, коли ця жінка думала, як ту корову подоїти і свою сім’ю прогодувати, а не про те, що буде через 30 років? Та й підприємства раніше зберігали ці документи тільки 5 років — згідно з законом. Ми займемося цим питанням, щоб жінка отримала пенсію. Але ж таких людей по країні мільйони», — обурився  політик.
 
Ляшко запевнив селян, що не погодиться на пенсійну реформу уряду ні за яких обставин. 
 
«Сьогодні, щоб отримати мінімальну пенсію, потрібно 15 років трудового стажу, і в 60 років людина вже на пенсії. Уряд пропонує з нового року для отримання мінімальної пенсії збільшити трудовий стаж аж до 35 років. Де взяти стільки трудового стажу? Особливо тим, хто працював у 90-ті роки, коли все розвалювалось, а працівників не оформлювали офіційно? А якщо немає 35 років трудового стажу, за нововведеннями уряду, людина може вийти на пенсію у 65 років. Хто буде працювати, наприклад, на фермі у такому віці? Я категорично з цим не згодний», — наголосив політик.
 
Ляшко запевнив, що буде добиватись подальшого підвищення заробітних плат, адже тільки таким шляхом можна збільшити пенсії.
 
Селяни погодились і з поцілунками та обіймами відпустили політика відстоювати їхні права.