У новому розіграші прем’єр-ліги місця двох невдах посядуть клуби з Маріуполя та Чернігова

31.05.2017
У новому розіграші прем’єр-ліги місця двох невдах посядуть клуби з Маріуполя та Чернігова

Достроково забронювавши в першій лізі друге місце, чернігівська «Десна» здобула право дебютувати у вищому дивізіоні вітчизняного футболу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА)

Паралельними курсами підходять до свого фінішу турніри в першій та елітній лігах України.
 
У перший уїк-енд літа в обох розіграшах відбудуться заключні тури.
 
Щоправда, чекати їхнього завершення для формування майбутнього складу учасників прем’єр-ліги-2017/2018 не варто.
 
Деталі, яких бракувало новому турнірному пазлу, були отримані достроково.
 
Відтак на зміну «Волині» та «Дніпру», котрі попрощаються з футбольною елітою країни, прийдуть два перші колективи першого дивізіону — «Іллічівець» та «Десна».
 
Якщо для маріупольського колективу майбутня участь у ПЛ буде не першою, то чернігівський клуб заходитиме в найсильнішу лігу країни в ролі дебютанта.
 
До свого знайомства з елітною когортою в Чернігові готуються відповідально, приводячи до ладу місцевий стадіон, який, загалом, як і більшість футбольних арен України, де раніше не грали на найвищому рівні, перебував у не надто кондиційному стані. 
 
Не секрет, що вимоги до стадіонів загалом та полів зокрема у ПЛ та ПФЛ доволі різні.
 
Нещодавня епопея з кубковим чвертьфіналом за участі першолігової «Полтави» та донецького «Шахтаря», який через невідповідний стан газону так і не відбувся, — яскраве тому підтвердження.
 
Тож не дивно, що, проголосивши «прем’єрські» амбіції та взявши курс на еліту, саме футбольному полю, яке є складовою Олімпійського навчально-спортивного центру «Чернігів», керівництво «Десни» приділило першочергову увагу.
 
Не так давно прес-служба клубу вже відзвітувала про завершення усіх робіт iз реновації зеленої галявини.
 
Наступним же етапом має стати оновлення трибун спортивної арени.
 
У цілому ж, плануючи свій дебют у вищій лізі вітчизняного футболу, «Десна» разом iз самим містом змушена серйозно оновити матеріально-технічну базу, пов’язану з великим футболом, оскільки, за словами віце-президента чернігівського клубу Ігоря Базалинського, вона перебувала в плачевному стані.
 
Зрозуміло, що в процесі заміни газону грати в рідних стінах «Десна» не могла.
 
Однак цей факт не завадив їй у боротьбі за другу перепустку до еліти випередити «Верес» iз Рівного.
 
Фартовою для чернігівських футболістів стала столична «Оболонь-Арена», де підопічні Олександра Рябоконя виграли не один важливий для турнірної розстановки матч.
 
Що стосується представників маріупольського футболу, котрі через кілька років після свого вильоту з еліти знову туди повертаються, то у місцевого клубу турботи дещо іншого характеру.
 
Згідно з законом України про декомунізацію клуб має змінити свою нинішню назву — «Іллічівець» — на іншу.
 
Власне, з цього приводу в Маріуполі розгорнулися неабиякі дебати.
 
Від часу свого заснування (починаючи з 1960 року) команда, що представляє місто з берегів Азову, виступала під не одним брендом — «Азовсталь», «Азовець», «Локомотив», «Новатор», «Металург».
 
Найбільш популярними версіями для чергового ребрендингу були «Азовець» та «Металург».
 
Утім не виключено, що в новому сезоні прем’єр-ліги гратиме «Маріуполь».
 
Вочевидь саме такий варіант у гострій дискусії виглядає найбільш компромісним, i, здається, що проти нього виступати в місті навряд чи хтось буде.